Třída vynálezců

Aktuality

Naše škola spolupracuje se Světem techniky – Science and Technology Centrum. Výsledkem této spolupráce je mj. i projekt Třída vynálezců.

Třída vynálezců je týdenní cyklus tří vyučovacích hodin, které budou pro žáky II. stupně naší školy probíhat ve stylu odhal – zkoumej – inovuj. Touto technikou budou odborní lektoři rozvíjet u žáků technickou i manuální tvořivost. Žáci budou realizovat své vlastní nápady, které budou později prezentovat na Tržišti nápadů. Každý žák bude prezentovat svůj vynález nebo zlepšovák, bude se snažit přesvědčit své spolužáky o jeho důležitosti, praktičnosti či výjimečnosti. Všichni pak ze svého středu zvolí nejlepších cca 6 nápadů (podle počtu dětí, aby vznikly skupinky po 3-4 žácích), kolem jejichž autorů se utvoří týmy, které budou nápad rozvíjet. V průběhu týdne se žáci budou zabývat také modely a prototypy, získají také poznatky o marketingu.

V rámci projektu Třída vynálezců (InventorClass) nadace Kids and Science se žáci pod vedením profesionálních lektorů promění ve vynálezce a pokusí se nám všem zjednodušit život. Žáci se během týdne naučí nejen novým technickým dovednostem a pravidlům prezentace, ale především novým způsobům, jak uvažovat o světě kolem sebe a jak přicházet na nápady.

Termíny projektu pro jednotlivé třídy:

  • třída 8.A: 14. 10. – 18. 10. 2013
  • třída 8.B: 21. 10. – 25. 10. 2013
  • třída 7.A: 3. 3. – 7. 3. 2014
  • třída 7.B: 10. 3. – 14. 3. 2014

Koordinátorkou projektu Týden vědců na naší škole je Ing. Šárka Onderková.