Dlouhé stráně a Velké Losiny – exkurze talentmanagementu

V pátek 26. 5. 2023 se uskutečnila exkurze pro nadšence ze šestých až osmých tříd. Cílem exkurze byla přečerpávací stanice Dlouhé stráně a Ruční papírna ve Velkých Losinách.

Po příjezdu do areálu Kouty jsme se zaregistrovali, byl zkontrolován stav autobusu, zda splňuje předepsané limity pro vjezd do areálu Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně a následně k nám přistoupil i pan průvodce. Během cesty do elektrárny nás seznamoval s tím, co nás všechno čeká, prošel s námi také bezpečnostními pravidla. Po příjezdu k dolní stanici byly žákům do skupin rozdány tablety, aby si mohli fotit nebo zaznamenávat informace, které jim následně sloužily jako podklad pro jejich reportáž z této exkurze. V infocentru zhlédli film o výrobě elektrické energie, o historii stavby Dlouhých strání a hlavně o principu fungování této elektrárny. Po prohlídce tzv. dolní stanice jsme se vydali k horní stanici. Během cesty mám pan průvodce opět vykládat zajímavosti z okolí a co vše na horní stanici uvidíme, včetně informací, co se nachází v okolí. Byli jsme v oblasti, kde se vyskytuje celá řada endemických druhů, proto bylo nutné chovat se zodpovědně a pohybovat se jen po vyznačených trasách. Po výšlapu několika desítek schodů jsme se dostali na okraj horní nádrže a následně i na vyhlídku, která připomíná, jak byl kopec vysoký před tím, než se zde nádrž vybudovala. Pak jsme sešli zpět k autobusu a jeli do Koutů, kde jsme se rozloučili s panem průvodcem a udělali jsme si krátkou hygienickou přestávku, kterou někteří využili k občerstvení a jiní k návštěvě prolézaček.

Poté jsme se vydali k dalšímu cíli – Ruční papírně ve Velkých Losinách. Zde byl pro žáky připravený workshop zaměřený na výrobu ručního papíru. Každý si mohl vyrobit vlastní ruční papír, vlastní obálku i pečeť. Dozvěděli jsme se postupy výroby papíru v minulosti i ty nynější – modernější. Žáci zjistili, že se ruční papír z Losin dodává na celou řadu významných institucí (včetně Pražského hradu).

Tato exkurze proběhla nejen v rámci výuky fyziky a chemie, ale byla i další z cest za poznáním v rámci projektu Statutárního města Ostrava „Třídy 3D badatelů III.“.  Projekt se zaměřuje na podporu nadaných žáků v oblasti přírodovědných a technických dovedností. V rámci projektu jsou plánovány další zajímavé aktivity, které se těší velké oblibě žáků i rodičů.

Prohléděte si fotografie.

Mgr. Martina Veřmiřovská