Deváťáci v Praze a v Lidicích

Aktuality

Dne 25. 5. až 26. 5. 2017 jsme se jako třída IX.A za doprovodu paní učitelek Svojanovské a Stachowiczové rozhodli jet na exkurzi do Lidic. První den jsme přijeli do Prahy a procházeli si památky. Potom jsme si sedli do parku a piknikovali. Večer jsme jeli do Lidic, kde jsme se ubytovali. Bylo to tam moc pěkné, všem se nám tam líbilo. Byl tam nádherný program a nakonec jsme měli překvapení. Přišla paní Maruška, která v deseti letech přišla o všechno, co měla. Vyprávěla nám, jaké to bylo.

Děkujeme za krásný výlet.

Za třídu IX.A napsala Anděla Moravcová

Ve dnech 25. – 26. května 2017 se uskutečnila exkurze do Prahy a do Lidic pro žáky IX.A pod vedením Mgr. Andrey Stachowiczové a Mgr. Veroniky Svojanovské.

Ve čtvrtek jsme v Praze navštívili řadu památek, jako Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, Národní divadlo, Kampu, Karlův most aj. Hlavním bodem naší prohlídky byl pak pravoslavný kostel
Sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, dějiště posledních bojů parašutistů a gestapa po atentátu na Reinharda Heydricha. Zde jsme si připomněli důležité dějinné události naší historie, mj. vypálení obce Lidic během heydrichiády. Noc a následující den jsme strávili v Lidicích, kde pro nás byl připraven mimořádný program. Prošli jsme projektem s názvem „Den, kdy se mi změnil život“, ve kterém jsme se seznámili s životem Petra Ginze, jednoho z terezínských hochů, a Marie Doležalové, lidické rodačky. S paní Doležalovou jsme se také osobně setkali a měli jsme možnost vyslechnout si její životní příběh. Na závěr jsme navštívili pietní území v Lidicích a památník oněch osudových červnových událostí.

Žákům děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Mgr. Andrea Stachowiczová, Mgr. Veronika Svojanovská

Prohlédněte si fotografie.