Návštěva ve středisku SILOE

Aktuality

V pátek 7. 10. 2016 navštívily dvě skupiny dívek z 8. a 9. ročníku v rámci „Týdne sociálních služeb“ středisko SILOE, které bylo zřízeno Slezskou diakonií pro osoby s poruchami paměti a onemocněním Alzheimerovou chorobou. V Ostravě – Nové Vsi se nachází nově zrekonstruovaná a moderně zařízená budova pro klienty využívající odlehčovací sociální služby. Tyto služby poskytuje středisko ve dvou formách, a to jako terénní nebo pobytovou. Od vedoucí sociální pracovnice Mgr. Veroniky Chvostkové jsme se dozvěděli, že v praxi tedy zaměstnanci pečují o klienty buď v jejich domácím prostředí, nebo lidé využívají pobytovou formu péče přímo v prostorách střediska SILOE Ostrava. Klientům se zde snaží nahradit domácí prostředí, navozovat atmosféru klidu a pohody tak, aby stres vyvolaný ztrátou paměti a soběstačnosti byl co nejmenší. Tato pobytová péče je zajišťována nepřetržitě po celý kalendářní rok.

Že jde opravdu o práci náročnou fyzicky i psychicky, jsme se mohli přesvědčit přímo na místě. Krásné nové prostředí by nemohlo plnit svou funkci bez obětavosti, pracovního nasazení a empatie všech zaměstnanců. Práci přímo s klienty jsme si mohli (nebo spíše mohly – protože na návštěvě byly samé ženy) vyzkoušet také přímo na místě. Děvčata se připojila k aktivizačním činnostem pro klienty a pomáhala jim vytvářet podzimní dekorace z přírodních materiálů. Babičky i dědečkové byli rádi, že si mohou popovídat s mladými lidmi, kteří jim vnesli do zataženého dopoledne dobrou náladu.  Děvčata zase viděla, jak je důležité dobré slovo, pochopení a společnost druhého člověka i pro lidi, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí znemožňující jim mnohdy zvládat třeba i běžné denní činnosti. Děvčata prokázala, že mají velkou trpělivost, soucit, snahu pomoci – prostě dobré srdce. Hned cestou zpět padaly návrhy na další spolupráci. S vedením střediska jsme se předběžně dohodli, že se pokusíme klientům zpříjemnit předvánoční čas společným tvořením a pečením cukroví. Zvažujeme také kulturní vystoupení pěveckého sboru nebo dětí z dramatického kroužku.

Pokud i vy máte zájem o tuto práci, nebo třeba dobrý nápad, podělte se o vše s námi. Dobrovolníky hledá nejen námi navštívené středisko SILOE, ale i další podobná zařízení. Jestliže uvažujete o tom, že byste chtěli jednou pracovat v profesi, která pomáhá druhým, je to právě pro vás možnost získat konkrétní představu o této práci a třeba i praxi.

Návštěva střediska byla přínosná nejen z hlediska plnění školního vzdělávacího programu v oblasti volby povolání, ale i pro rozvoj sociálního cítění žáků a schopnosti pomoci potřebným. Každého z nás může zaskočit nemoc, nikdo neunikneme stáří. Držíme proto palce všem zaměstnancům střediska, aby se jim jejich náročná práce dařila a i nadále jim přinášela uspokojení. Přejeme všem hodně pohody a těšíme se na další spolupráci.

Prohlédněte si fotografie z návštěvy ve středisku.

Mgr. Petra Kalousková