Věděli jsme to?

Aktuality

Od roku 2002 probíhá nejen v Evropě, ale na celém světě zajímavá kampaň „Evropský týden mobility“. Akce vznikla rozšířením akce Den bez aut. Smyslem kampaně je motivovat samosprávy měst k provádění takových opatření v dopravě, která zlepší podmínky dopravy chodců a cyklistů a to i na úkor automobilové dopravy.  Evropský týden mobility je kampaní  Evropské komise na podporu alternativních způsobů dopravy ve městech (veřejná hromadná doprava, cyklistika, chůze aj.).

Rostoucí intenzita automobilové přepravy znamená, kromě negativního dopadu na životní prostředí, také ovlivnění životního stylu obyvatel města. Roste stres řidičů, prodlužuje se doba jízdy, zhoršují se možnosti parkování, roste množství výfukových plynů, které musí obyvatelé měst vdechovat.  Přestože automobilová přeprava přináší obyvatelům nesporné výhody v rychlosti a pohodlnosti cestování, nabízí se řada vhodných způsobů dopravy jako náhrada.  Ostrava, podobně jako i jiná města, investuje každoročně vysoké finanční částky do budování a úpravy cyklostezek, úprav zastávek a chodníků.

Evropský týden mobility probíhá ve dnech 16. – 22. září a vrcholí 22. 9. Evropským dnem bez aut. Zkusme se zamyslet, zda přeprava autem je pro nás vždy nutná, zda není možno několikrát týdně zaměnit ji za cestu hromadnou dopravou, na kole či pěšky, a ulevit tak alespoň tou pomyslnou kapkou životnímu prostředí. A  pokud o tom začnete alespoň trochu přemýšlet, máme šanci něco změnit.

Mgr. Eva Panáčová

(Zdroj: Zpravodaj ostravské EVVO, září 2015)