Ocenění ve výtvarné soutěži Tajemný svět barev

Kseniia Lysenko a Tomáš Siuda, žáci 6. A, získali ocenění v soutěži Tajemný svět barev, kterou již tradičně pořádá Středisko volného času Ostrčilova. Ve středu 22. dubna 2015 se zúčastnili slavnostního vyhlášení vítězů, odkud si odnesli i výhru v podobě výtvarných potřeb. Soutěž měla tentokrát podtitul Všechny barvy zeměkoule aneb kdo se bojí, nesmí do lesa a týkala se výtvarného zpracování strašidel a fobií všeho druhu. Naši školu reprezentovalo osm prací v kategorii 5. – 6. tříd mezi téměř dvěma sty výtvorů z různých škol Ostravy a okolí.

Kseniia zaujala porotu svou „nevinně“ se usmívající strašidelnou loutkou a Tomáš zabodoval s nápadem vytvořit jakýsi „dokument“ jakoby náhodně pořízených fotografií paranormálních bytostí, který nám může připomenout atmosféru napínavých knih, filmů či seriálů s námětem záhad a tajemna.

Co je ale důležité podotknout? Výtvarné soutěže není v žádném případě jednoduché hodnotit a vybrat takzvaně „nejlepší“ práce. Vždyť se zde nijak nedá například „spočítat“ správnost výsledku nebo brát v potaz to, jak rychle stihl autor práci dokončit. Výtvarná práce (i jiné druhy umění) a viděný svět kolem nás nám má přinášet radost, případně má umět vzbuzovat jiné pocity, zaujmout nás a podobně. Výtvarná tvorba nemá být jen o soutěžení a porovnávání, ale měli bychom z ní mít radost nezávisle na tom, jestli jsme vyhráli nebo ne a jestli někdo něco umí lépe nebo hůř než my. Ovšem i tak podobné ocenění člověka potěší a často motivuje k další práci. Podobné soutěže by pro nás měly být především inspirací a přehlídkou, a pokud jsme nevyhráli, vůbec to neznamená, že by naše práce byla nějak horší. A tak i naši vítězové na výstavě, jež je se soutěží spojena, obdivovali spoustu dalších prací od ostatních účastníků.

Výstavu je možno navštívit do 22. května 2015 v galerii Oběma očima v budově Střediska volného času na Ostrčilově ulici.

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.

Diplomy si můžete prohlédnout TADY.

Mgr. Mariana Šlechtová