Jazykolamiáda 2013

Školní klubovna Lukin ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové se stala v pondělí 29. dubna 2013 dějištěm napínavého soutěžního utkání v odříkání nesnadných jazykových „oříšků“ tzv. Jazykolamiády 2013.

Jazykolamiáda vznikla před 6 lety jako třídní motivační soutěž. Rychle si našla své příznivce a o rok později se uskutečnila již jako školní soutěž. Kvalitní výkony žáků vedly posléze pedagogy k žádosti o grant a uspořádání Jazykolamiády v obvodním a pak i městském měřítku. Základním prvkem soutěže není řevnivost, nýbrž snaha o pobavení a předvedení, jak dokonale lze ovládnout svá mluvidla.

V příjemné atmosféře útulné školní klubovny Lukin se tak odehrálo soutěžní zápolení mezi 6 družstvy 3 zúčastněných škol: ZŠ Klegova 27, ZŠ Kosmonautů a domácí „Lukášky“ – ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové. Družstva složená ze čtyř soutěžících (zástupci jednotlivých ročníků od 2. po 5.) provázena svými „patrony“ z 6. třídy si zvolila svá reprezentační jména. Vedle Jazykolamačů, Ostraváků či Smajlíků tady bojovali Borci, Šikulky – pusinky a Machři. V několika soutěžních kolech měli všichni možnost zúročit domácí „žblebtací“ trénink. Některým na výkonu maličko ubrala tréma, přesto však jsme byli svědky i výkonů přes stovku odříkání. V prvním kole předvedli soutěžící libovolně zvolený jazykolam. Nebyli omezeni časem, takže jsme některé poslouchali docela dlouho, jak to měli krásně nacvičeno. Druhé kolo bylo losovací pro zástupce každého ročníku. Vystřídali se tedy druháci se svým vylosovaným jazykolamem, poté třeťáci, čtvrťáci a páťáci. Třetí kolo se na další zvolený jazykolam přihlásili vždy dva zástupci každého družstva a po dobu 15 sekund se snažili jej zopakovat správně co nejvíce krát. Čtvrté kolo bylo opět bez časového omezení a pro všechny. Byl to jazykolam, který nebyl v seznamu trénovaných. Kmotr Petr tak vepře pepřil, avšak nepřepepřil v mnohých kvalitních výkonech.

Novinkou letošního ročníku se staly jazykolamy anglické. Velice zdatně se v nich utkali čtvrťáci a páťáci. Závěrečný boj patřil patronům. Ve dvou kolech si také potrénovali mluvidla a připsali svým družstvům nějaký ten bodík k dobru.

A jakže to vlastně dopadlo?  První místo si odnesla obě domácí družstva ze ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové (první byli Smajlíci, druzí skončili Jazykolamači). Třetí místo patřilo Šikulkám – pusinkám ze ZŠ Kosmonautů.

Vítězové dostali pěkná ocenění, všichni zúčastnění diplom a spolu s ním si odnesli snad i dobrý pocit z příjemně prožitého dopoledne.

Soutěž Jazykolamiáda 2013 byla finančně podpořena grantem Statutárního města Ostrava.

Mgr. Eva Panáčová

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.

ostrava_logo1