Letošní soutěž „O nejlepší vánoční cukroví 2022“ byla pro porotu obzvlášť náročná. Posoudit na třicet vzorků, to už je úctyhodný výkon i pro ty největší mlsouny.
Úroveň soutěžních druhů cukroví byla tradičně na vysoké úrovni. Letos opět vévodily vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, nejrůznější druhy nepečného cukroví – kokosového, čokoládového, medovníkového. Překvapivě málo bylo perníků.
Po ukončení náročné práce porotců jsem, zřejmě pod vlivem tolika cukru, dostala spásný nápad, že totiž příští soutěžní vzorky roku 2023 se ponesou v duchu slaných mňamek k vánočnímu zobání.
Výsledky soutěže:
- 1. místo: Vendula Vlčková, I. A
- 2. místo: Oliver Bubanec, I. B
- 3. místo: Elen Kantorová, V. B
Cena za estetický dojem: Dominic Bujok, I. S
Vítězný recept: Medovníkové koule
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce medu
- 200g cukru moučka
Základ na směs dovnitř:
- 1 salko karamelové
- 250 g rozpuštěného másla
- rozinky v rumu
Postup:
Ze surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na placku, na plechu pečeme na 180 ° C. Necháme vychladnout, potom po částech rozmixujeme. Trochu odložíme stranou (na obalení). Ze salka a změklého másla utřeme krém, poté do krému vmícháme rozmixovanou směs. Necháme 2 hodiny v lednici odležet. Tvoříme kuličky a dovnitř vkládáme rozinky namočené v rumu (namáčet minimálně 2 dny předem, ať to má „grády“).
Dobrou chuť!
Mgr. Eva Panáčová