Exkurze do Prahy – Cosmos Discovery i Muzeum alchymistů

V pátek 24. ledna 2020 se uskutečnila exkurze zájemců ze šestých, sedmých a osmých tříd. Celkem jelo 40 žáků.

Odjezd z Ostravy-Svinova byl v 5:53 hod. vlakem společnosti RegioJet. Cesta vlakem probíhala plynule a bez výraznějšího zpoždění, do Prahy jsem přijeli v 8:15 hod.

Po příjezdu jsme se přesunuli metrem do Prahy-Holešovic, kde jsme na Výstavišti Holešovice zhlédli úspěšnou výstavu Cosmos Discovery.  Na výstavě se žáci i s pomocí audioprůvodců dozvěděli mnoho o historii i současnosti pilotovaných kosmických letů. Celá expozice vznikla ve spolupráci s americkou společností NASA a dalšími odborníky. Žáci během výstavy vyplňovali soutěžní úkoly a sbírali razítka. Na konci je pak čekala sladká odměna.

Následně jsme se tramvají přesunuli na Malostranské náměstí, odkud jsme se prošli do Muzea alchymistů a mágů Staré Prahy, kde na nás v dobových kostýmech čekali průvodci. Zhlédli jsme si alchymistickou laboratoř magistra Kellyho a vyslechli jsme si spoustu zajímavých informací i historek o životě alchymistů za vlády Rudolfa II.

Po prohlídce muzea jsme se vydali zpět kolem Chrámu sv. Mikuláše na Karlův most, následně na Staroměstské náměstí a kolem Prašné brány a Stavovského divadla na Václavské náměstí. Při cestě na Hlavní nádraží jsme si zvenčí prohlédli starou a novou budovu Národního muzea (plán další exkurze).

Děti nezapomněly ani na své rodiče, prarodiče či sourozence a nakupovaly nejrůznější suvenýry – propisky, pamětní mince, turistické známky, drobné suvenýry atd.

Z Prahy jsme odjížděli vlakem společnosti RegioJet v 16:53 hod. a krátce po osmé hodině večerní jsme docestovali zpět na nádraží Ostrava-Svinov.

Toto byl další výlet z našich cest za poznáním v rámci projektu Statutárního města Ostrava „Svět kolem nás“ – projekt se zaměřuje na podporu přírodovědných a technických dovedností. Z projektu byla hrazena vlaková doprava a vstupy do expozic.

Prohlédněte si všechny fotografie.

Mgr. Martina Veřmiřovská