Národní pedagogické muzeum – exkurze páťáků a šesťáků v Praze

V našem mezinárodním projektu Erasmus+ jsme udělali další krok.

V pátek 1. března 2019 jsme s vybranými „projektanty“ z V. A, V. C a VI. A vyrazili do Prahy, abychom v Národním pedagogickém muzeu Jana Ámose Komenského vyzkoumali, co byl ten „učitel národů“ vlastně zač. A nestačili jsme se divit, kolik toho tento významný Čech za svůj (docela dlouhý – 78 let!) život stihnul.

A že se s ním život nemazlil: zemřely mu manželky i děti, shořela podstatná část jeho celoživotního díla, musel se skrývat a neustále stěhovat… Přesto máme štěstí a dodnes můžeme jeho tehdy revoluční myšlenky a propracovanou koncepci vzdělávání a výchovy obdivovat díky některým dochovaným knihám.

A tak jsme v muzeu seděli ve starých škamnách, psali husím brkem, studovali Didacticu Magnu i Český slabikář, zhlédli krátký film, skládali puzzle a hodnotili stará vysvědčení Edvarda Beneše, četli zápisy ve starých třídních knihách a staré školní řády – bylo toho dost a dost!

Ale po dvou hodinách jsme usoudili, že vzdělávání už bylo opravdu dost a vypravili jsme se alespoň na krátkou procházku po Karlově mostě. Katastrofické předpovědi o celodenním dešti se nesplnily, a tak jsme si užili slunečných chvilek mezi davy turistů. Snad je z fotografií poznat, že se naše poznávací exkurze do Prahy opravdu vydařila.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Zuzana Kramarenková