Lukáška a partneři ve Španělsku

Ve dnech 17. – 21. října 2017 se uskutečnilo první zahraniční setkání v rámci našeho nového projektu A Thousand Cultures, One Europe (Tisíc kultur, jedna Evropa), který byl zahájen v září 2017 (realizováno formou grantové podpory Klíčové aktivity 2 programu Erasmus+). Z naší školy do Španělska vycestovala Mgr. Zuzana Kramarenková, školní koordinátorka projektu, Ing. Pavla Mokrá a Mgr. Václav Vávra.

Ve španělském městě Cuenca jsme se setkali s našimi partnery z Walesu, Itálie a Litvy. Ocenili jsme perfektní organizaci a vřelou pohostinnost španělských organizátorů, zejména pak hlavní koordinátorky celého projektu, paní Rebecy Collado del Pozo.

V časově náročném třídenním programu jsme si se zaujetím prohlédli mateřské, základní i střední školy v okolí či centru Cuency, s ostatními pedagogy jsme debatovali o vzdělávacích systémech v našich státech. Byli jsme přijati představiteli místní samosprávy, zúčastnili jsme se také dvou odborných seminářů zaměřených na inovaci výukových metod formou ICT prostředků či dramatické výchovy.

Práce na samotném projektu A Thousand Cultures, One Europe byla zaměřena na přípravu a rozdělení úkolů pro tento školní rok 2017/2018 – koordinátoři jednotlivých států se shodli na Roaldu Dahlovi (velšský spisovatel) či Marii Montessori (italská pedagožka), na jejichž díle přiblížíme žákům škol zapojených v projektu kulturní rozmanitost Evropy.

Hlavní motiv celého španělského setkání spočíval v díle známého španělského malíře abstraktního expresionismu Fernanda Zóbela de Ayala y Montojo (1924 – 1984), jehož odkaz je právě ve španělské Cuence velmi zřetelný – například ve formě sbírek Muzea abstraktního umění, které jsme v rámci doprovodného programu také navštívili. Studiu života a díla tohoto světoznámého španělského výtvarníka se budeme v následujících třech měsících věnovat intenzivně i my.

Těšíme se na další setkání s našimi partnery – v únoru 2018 se vydáme do italského města Como.

Mgr. Václav Vávra

Prohlédněte si fotografie.

Prohlédněte si fotovideo: