Ve středu 21. prosince 2016 obohatilo školní sborovnu vůně sladkých vánočních dobrot. Soutěž „O nejlepší vánoční cukroví“ má na naší škole již devatenáctiletou tradici, takže si jako každoročně našla své příznivce.
Porota neměla jednoduchý úkol – vybrat z téměř 20 soutěžních vzorků tři „nej“. Ke svému úkolu však přistoupila zodpovědně. Spolu s originalitou hodnotila také vyváženost chutí a estetický dojem.
Nakonec rozhodla takto:
- 1. místo: Simona Šulcová z 4.B a její Kokosové sirky
- 2. místo: Jakub Ryšánek z 1.A a jeho Čokoládové štangličky
- 3. místo: František Vlaškovský z 1.C a jeho Placičky
Ocenění za estetický dojem získaly Myšky Karolíny a Kristýny Malinových z 1.C.
Vítězný recept – Kokosové sirky:
80 g strouhaného kokosu
60 g hl. mouky
60 g Hery
50 g cukr moučka
1 žloutek
čokoládová poleva
Postup: Smíchat mouku s cukrem a kokos. Přidat máslo (Heru) a žloutek. Udělat těsto a dát ztuhnout na půl hodiny. Vyválet plát asi půl centimetru silný a krájet tenké proužky. Dát péct na 10 min. při 180° C a pak namáčet jednou částí do čokolády.
Tak zase za rok – bude jubilejní…
Prohlédněte si fotografie soutěžního cukroví.
Mgr. Eva Panáčová