Space Mission Brno 2024

V pátek 31. května 2024 se uskutečnila exkurze pro nadšence ze šestých až osmých tříd. Celkem nakonec jelo 42 žáků. Bohužel někteří přihlášení na poslední chvíli onemocněli. Tato exkurze se konala v rámci projektu Třídy 3D badatelů IV. dotovaného Statutárním městem Ostrava. Cílem naší cesty byla návštěva interaktivní výstavy Space Mission.

Odjezd od školy byl v 7:00 autobusovou dopravou, kdy jsme se všichni sešli před školou plní očekávání. Po příjezdu do Brna jsme zamířili přímo na výstavu, která byla umístěna v moderním výstavním centru. Space Mission je výstava zaměřená na vesmírný výzkum a astronautiku, a to jak z historického, tak i současného hlediska.

Výstava byla rozdělena do několika tematických sekcí. První část se věnovala historii vesmírného výzkumu, kde jsme měli možnost vidět modely prvních raket, satelitů a kosmických lodí. Děti se dozvěděly o klíčových milnících, jako byl první let člověka do vesmíru nebo přistání na Měsíci. Další sekce byla zaměřena na současné a budoucí mise. Zde byly vystaveny reálné artefakty, jako jsou části vesmírných sond a zařízení používaných astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Žáci si mohli prohlédnout skafandry, vzorky měsíčního kamene a dokonce i repliku modulu, který slouží k simulaci života na ISS. Interaktivní část výstavy byla pro naše žáky obzvláště zajímavá. Mohli si zde vyzkoušet např simulátory přistání na Marsu a zúčastnit se virtuální reality, která je přenesla přímo do kosmického prostoru. Každá interakce byla doprovázena odborným výkladem, který dětem poskytl hlubší pochopení technologií a vědeckých principů.

Celá exkurze byla nejen poučná, ale i velmi motivující. Žáci se vrátili s nadšením a novými vědomostmi, které jistě obohatí jejich další vzdělávání.

Doufáme, že podobné aktivity budeme moci realizovat i v budoucnu a že nám pomohou nadále rozvíjet talent a zájem našich žáků o vědu a techniku.

Prohlédněte si video.

Mgr. Martina Veřmiřovská