Science centrum iQLandia – exkurze do Liberce

V pátek 7. června 2024 se uskutečnila exkurze pro přírodovědně orientované nadšence ze šestých až devátých tříd. Celkem jelo 46 žáků. Tato exkurze se konala v rámci projektu Třídy 3D badatelů IV. dotovaného Statutárním městem Ostrava. Cílem naší cesty byla návštěva Science centra iQLandia v Liberci.

Po příjezdu do science centra jsme se usadili v Laboratoriu, kde na nás čekala science show. Show byla interaktivní, takže žáci se mohli aktivně zapojit do pokusů a experimentů. Mezi hlavní atrakce patřily pokusy s barvením plamene, kde jsme viděli, jak různé chemikálie mění barvu ohně. Dále jsme se dozvěděli o hořlavosti a hoření různých látek, což bylo nejen poučné, ale i vizuálně velmi atraktivní. Velký úspěch měl také experiment s tekutým dusíkem, který žákům ukázal extrémně nízké teploty a jejich efekty na běžné předměty. Po skončení science show měli žáci možnost prozkoumat jednotlivé interaktivní exponáty. Ty byly rozděleny do několika tematických skupin, které zahrnovaly fyziku, chemii, biologii, geologii a mnoho dalších oblastí přírodních věd. Každý exponát byl navržen tak, aby byl co nejvíce interaktivní, což umožnilo žákům nejen vidět, ale i vyzkoušet si různé vědecké principy v praxi. Mezi nejoblíbenější exponáty patřily simulátory přírodních jevů, mikroskopy pro pozorování mikroorganismů a modely lidského těla. Jednou z novinek v iQLandii byla expozice věnovaná matematice. Přestože matematika nepatří mezi nejoblíbenější předměty, tato expozice byla navržena velmi kreativně a interaktivně. Obsahovala různé logické hry, geometrické hlavolamy a vizualizace matematických principů. Mnozí žáci byli příjemně překvapeni, jak zábavná a zajímavá může matematika být, když je prezentována správným způsobem.

Celkově byla exkurze velmi úspěšná a všichni žáci si ji užili. Děkujeme science centru iQLandia za skvěle připravený program a za to, že nám umožnili objevovat kouzla přírodních věd tak zábavným a interaktivním způsobem. Doufáme, že tato exkurze inspirovala mnoho našich žáků k dalšímu studiu a zájmu o vědu.

Prohlédněte si video i fotografie.

Mgr. Martina Veřmiřovská