Ondřejovice – škola v přírodě tříd IV. a VI. S 17. – 21. 6. 2024

Aktuality

Školu v přírodě ve Zlatých Horách jsme začali návštěvou Rejvízu. Naučná stezka nás dovedla až k mechovému jezírku, kde jsme pozorovali faunu i flóru. Po turistických značkách bylo snadné dostat se do Ondřejovic, kde jsme byli ubytováni.

V úterý jsme navštívili největší zpřístupněný jeskynní systém v České republice vzniklý rozpouštěním mramoru, jeskyni Na Pomezí. Dozvěděli jsme se, že jsou také oblíbeným zimovištěm četných druhů netopýrů. Z jeskyně jsme se vydali do léčebných lázní v Jeseníku, kde jsme v balneoparku vyzkoušeli Priessnitzovy přírodní lázně horních a dolních končetin. Velmi se nám líbilo v Auto moto veterán muzeu v České Vsi, kde měli hlavně historické motorky. Závěrečné osvěžení v plaveckém bazénu nemělo chybu.

Ve středu bylo domluvené sportovní dopoledne na sportovištích Základní školy Zlaté Hory. Zahráli jsme si přátelsky fotbal, přehazovanou a v tělocvičně vybíjenou. Přijali nás velice mile. Paní zástupkyně nás provedla školou a dostali jsme možnost doplnit si zásoby pití při sportování.

Čtvrteční dopoledne bylo pro nás velkou výzvou – najdeme zlato? Navštívili jsme Zlatokopecký skanzen – Zlatorudné mlýny a Hornickou osadu. Nechali nás vyzkoušet si, jak se rýžuje zlato pomocí rýžovací pánve. Zjistili jsme, že práce to opravdu není jednoduchá. Výstup na nejstarší kamennou rozhlednu v Jeseníkách Biskupskou Kupu nebyl sice nejjednodušší, ale odměnou nám byly nádherné výhledy. Večerní opékání párků bylo příjemným zakončením dne.

V pátek jsme si zasportovali a hlavně plnili úkoly, které nás měli přivést k pokladu. Vše jsme splnili a odměna nebyla pouze sladká.

Týden utekl, jako by švihl někdo proutkem. Pobyt v Jeseníkách se nám líbil, počasí přálo, takže se mnohým ani nechtělo domů.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Dagmar Haasová