Beseda se spisovatelkou paní Lenkou Rožnovskou

Jsou školní akce, které v dětech nezanechají výraznější zážitek, a pak ty, které je nadchnou. Právě k tomuto typu akcí patřila beseda s paní spisovatelkou Lenkou Rožnovskou. Proběhla ve čtvrtek 4. dubna 2024 v rámci projektu Mluvím, čtu, rozumím IV (financováno z dotace statutárního města Ostrava na podporu rozvoje kvality školství na rok 2024).

Děti se ve školní klubovně Lukin usadily spolu s paní spisovatelkou na koberec neformálně do kruhu a sympatická autorka mnoha dětských knih jim pak stručně povyprávěla o své cestě k tomuto zajímavému povolání. Představila několik svých knih a pak už nabrala beseda směr dle svého názvu: „Já, štěně“.

Paní spisovatelka velice poutavým způsobem představila dětským divákům zdramatizované úryvky z knihy. Děti se v roli štěňat přetahovaly o punčošku, rozeznávaly hmatem různé předměty nebo si cvičily svůj postřeh při lapání pomyslné kořisti. Na závěr si vyrobily prstovou papírovou loutku štěňátka.

Vyučovací hodina určená pro besedu velmi rychle uběhla. Děti se jen nerady vracely zpět do výuky. Beseda byla nejen zábavná, ale zároveň i poučná a motivující. Jsem přesvědčena, že děti při první návštěvě žákovské knihovny sáhnou právě po některé z knih této autorky.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Eva Panáčová