Mobilita Erasmus+ v partnerských školách v Bratislavě

Ve dnech 29. 1. – 2. 2. 2024 jsme se spolu se zástupci dalších čtyř partnerských škol a zaměstnanci ostravského magistrátu zúčastnili v rámci mobility projektu Erasmus+ návštěvy v partnerských školách v Bratislavě. Tentokrát se jednalo o státní základní školu Pavla Marcelyho a soukromou základní školu a gymnázium pro žáky se všeobecným intelektovým nadáním v bratislavské čtvrti Ružinov.

V obou školách jsme měli příležitost navštívit vyučovací hodiny, porovnávat používané formy a metody výuky, debatovat s kolegy o systému práce s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, s vedoucími pracovníky o změnách v legislativě, výkaznictví, personálním zabezpečení chodu škol, získávání financí z mimorozpočtových zdrojů apod.

Během naší mobility jsme se měli také možnost setkat se s vedením městské části Bratislava-Ružinov a odboru školství. Probrali jsme otázky platu pedagogů i nepedagogických pracovníků, systém školního stravování, podporu škol zřizovateli či demografický vývoj v obou zemích.

Znovu jsme se společně zamýšleli nad otázkami, zda zřizovat speciální třídy pro nadané žáky, nebo talentované děti integrovat do běžných tříd. Při sdílení zkušeností jsme probírali témata individualizace výuky, využívání badatelských metod, aktivního a samostatného poznávání a také náměty, jak v dnešní době motivovat žáky. Stejně jako u nás se i ve slovenských školách řeší digitalizace, robotika, možnosti využívání umělé inteligence a s tím související budoucí uplatnění našich žáků na pracovním trhu.

Děkujeme všem učitelům i vedení škol za milé přijetí, čas věnovaný našim dotazům a inspiraci do další práce.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Petra Kalousková