Dotační program Bezplatné stravování ve školách ve 2. pololetí školního roku 2023/2024

Vážení rodiče,

naše škola získala i pro II. pololetí školní roku 2023/2024 dotaci Moravskoslezského kraje umožňující bezplatné stravování žáků.

Dotace je realizována v rámci projektu „Potravinová pomoc dětem v sociální nouzi z prostředků OPZ+ v Moravskoslezském kraji“, registrační číslo CZ.03.04.01/00/22_026/0003047, financovaného z Operačního programu Zaměstnanost plus, specifický cíl – Materiální pomoc nejchudším osobám – Bezplatná strava ve školách (dále také jen „projekt Moravskoslezského kraje“), jehož účelem je podpora zajištění bezplatného školního stravování dětí/žáků v mateřských, základních a středních školách v Moravskoslezském kraji, jejichž rodina je ohrožena chudobou a materiální nebo potravinovou deprivací nebo se ocitla v nepříznivé situaci, a umožnit tak nejen zlepšení podmínek pro řádný průběh jejich školní docházky, ale i předcházet případnému sociálnímu vyloučení.

Do podpořené cílové skupiny jsou žáci zařazeni na základě příjmové a sociální situace rodin, kterou je nutno doložit:

  • čestným prohlášením zákonného zástupce dítěte nebo jiné osoby, které bylo rozhodnutím příslušného orgánu svěřeno dítě do péče nahrazující péči rodičů a
  • dokladem o pobírání dávek hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení).

Potvrzení o pobírání dávek pomoci v hmotné nouzi nesmí být starší než 3 měsíce.

Program bude realizován od 1. 2. 2024 do 30. 6. 2024.

Nárok na bezplatné stravování mají žáci zařazení do programu ve dnech školního vyučování a 1. den absence. V případě, kdy zákonný zástupce opakovaně neodhlašuje žáka ze stravování, může ředitel školy žáka z bezplatného stravování vyřadit. Do podpory bezplatného stravování lze opětovně žáka zařadit až po doplacení dlužné částky za stravování a opětovném doložení potvrzení o pobírání dávek hmotné nouze z Úřadu práce ČR.

I v tomto režimu stravování platí pravidlo, že žák od druhého dne absence ve výuce nemá nárok na dotovanou stravu. Zákonný zástupce žáka je povinen zajistit odhlášení stravy. V opačném případě musí uhradit plnou výši nákladů na školní stravování.

Mgr. Petra Kalousková, ředitelka školy