Olomoucká exkurze – TechnoLab i Pevnost poznání

Ve čtvrtek 16. listopadu 2023 se uskutečnila další cesta za poznáním, kterou jsme absolvovali v rámci projektu financovaného Statutárním městem Ostrava „Třídy 3D badatelů III“. Naše dobrodružství začalo brzy ráno, když jsme se vydali autobusem do Olomouce. Na první zastávce jsme navštívili Katedru technické a informační výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého.

Zde jsme se ponořili do fascinujícího programu nazvaného TechnoLab, který nás zavedl do světa kreativity a technologie. V dílnách jsme si vyzkoušeli výrobu různých magnetů, přívěsků, ozdob a dokonce jsme vytvořili vlastní originální tužky. Bylo to skvělé spojení zábavy a učení, které nám otevřelo nové možnosti v oblasti technické a informační výchovy.

Nakonec jsme měli tu čest seznámit se s prací včelaře. Na střeše fakulty jsme obdivovali úly místních včel a dokonce jsme mohli ochutnat čerstvý med, který nám představil zkušený včelař. Také jsme si mohli vyrobit svíčky ze včelího vosku.

Po tomto fascinujícím začátku jsme zamířili do nedaleké Pevnosti poznání. Zde nás čekaly různorodé expozice, včetně planetária, kde jsme mohli prozkoumat tajemství vesmíru. Vrcholem našeho pobytu byl workshop Záhada HlavoLabu. Se zájmem jsme se ponořili do analýzy neznámého vzorku, který byl uzamčen v trezoru. Analytickými metodami jsme zjišťovali, co je onen neznámý vzorek.

Celý den byl plný nevšedních zážitků a nových poznatků. Když nás autobus večer přivedl zpět ke škole, byli jsme plni dojmů. Z exkurzí jsme si odnesli nejen nové znalosti, ale i prohloubili přátelství se spolužáky napříč ročníky.

Prohlédněte si fotografie i video.

Mgr. Martina Veřmiřovská