Beseda s pamětníkem – pan Leo Žídek

Aktuality

Stalo se již tradicí, že se v rámci projektu Příběhy bezpráví uskuteční v průběhu listopadu na naší škole beseda se zajímavým hostem – pamětníkem. Také letos (9. listopadu 2023) zavítal mezi nás pan Leo Žídek, který nedávno oslavil neuvěřitelných 91 let.

Letošním deváťákům popovídal o svém nelehkém, ale právě naopak velice pestrém (jak sám říká) životě, kdy se žáci např. dozvěděli, že v 50. letech minulého století osm let strávil co by politický vězeň ve vězení – v uranových dolech na Příbramsku. Ale ani tato životní událost ho nedokázala zastavit, a poté, co byl propuštěn, se vždy statečně stavěl za pravdu a boj proti nesvobodě. Ale jak sám podotkl, byl už daleko opatrnější.

V závěru besedy pak našim nejstarším žákům popřál hodně úspěchů v životě, povzbudil je, aby byli stateční, uměli si vždy správně vybrat mezi dobrem a zlem, byli aktivními občany a nebyli lhostejní k tomu, co se děje kolem nás ve společnosti. Zmínil i sociální sítě a umělou inteligenci, kdy tyto moderní nástroje nejsou špatné, naopak jsou pokrokem moderní doby, ale musíme je umět vždy využít ke správným účelům a nesmí nás ovládnout.

Děkujeme panu Žídkovi za to, že k nám po roce opět zavítal, a přejeme mu do dalších let hodně zdraví, síly, životního optimismu a vitality!

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Jan Číhal