Dotační program Bezplatné stravování ve školách v 1. pololetí školního roku 2023/2024

Vážení rodiče,

Moravskoslezský kraj vyhlásil dotační program umožňující bezplatné stravování žáků, jejichž rodina je ohrožena chudobou a materiální nebo potravinovou deprivací nebo se ocitla v nepříznivé finanční situaci.

Program bude realizován od 4. 9. 2023 do 31. 1. 2024.

V případě zájmu o zapojení do bezplatného stravování žáků musí zákonní zástupci doložit vedoucí ŠJ p. Šárce Hrabicové (e-mail: jidelna@zslukasove.cz, mobil: 724 056 862):

  • Vyplněné Čestné prohlášení
  • Doklad z ÚP o pobírání dávek hmotné nouze – tj. příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení. Tento doklad nesmí být k datu doložení škole v rámci období vyhlášeného dotačního programu starší 3 měsíců.

Co jsou dávky v hmotné nouzi?

  • Příspěvek na živobytí
  • Doplatek na bydlení

Dávkou hmotné nouze není tzv. příspěvek na bydlení, což je dávka, která přispívá osobě/rodině při úhradě nákladů souvisejících s bydlením.

Nárok na bezplatné stravování mají žáci zařazení do programu ve dnech školního vyučování a 1. den absence. V případě, kdy zákonný zástupce opakovaně neodhlašuje žáka ze stravování, může ředitel školy žáka z bezplatného stravování vyřadit. Do podpory bezplatného stravování lze opětovně žáka zařadit až po doplacení dlužné částky za stravování a opětovném doložení potvrzení o pobírání dávek hmotné nouze z Úřadu práce ČR.

I v tomto režimu stravování platí pravidlo, že žák od druhého dne absence ve výuce nemá nárok na dotovanou stravu. Zákonný zástupce žáka je povinen zajistit odhlášení stravy. V opačném případě musí uhradit plnou výši nákladů na školní stravování.

Mgr. Petra Kalousková, ředitelka školy