VISC Technology Truck – Mobilní technologická učebna

V pátek 12. května 2023 překvapil žáky ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova kamion s nápisem „Vezeme praxi do škol“ zaparkovaný před vchodem do školy. Kamion vzbudil obrovský zájem u všech žáků, kteří přicházeli ráno do školy. Někteří z nich neodolali a nakoukli dovnitř.

VISC Technology Truck není jen tak obyčejný kamion. Jde o vzdělávací pracoviště, které ve svých útrobách skrývá plně vybavenou učebnu moderních technologií. V kamionu je umístěno 6 stanovišť s počítačem a 3D tiskárnou.

Během aktivit v kamionu si žáci sami udělají návrh v programu Tinkercad a pak si jej vytisknou na 3D tiskárně. S pneumatikou a elektropneumatikou se učí sestavovat pneumatické obvody a vysvětlují si jejich využití v každodenním životě. Pochopí základní princip pneumatiky a jak stlačený vzduch pracuje.

Náš projektový den byl primárně určen žákům osmého ročníku, jelikož součástí byly i aktivity spojené s kariérovým poradenstvím a volbou profesní orientace, kdy si žáci mohli vyzkoušet testy zaměřené na volbu budoucího povolání. Žáci se tak dozvěděli, pro jakou profesi mají předpoklady a nadání. Tímto způsobem dochází k propojení světa vzdělávání se světem pracovního prostředí.

Po skončení projektového dne byl kamion zpřístupněn nadšencům o techniku a moderní technologie z nižších ročníků. I oni si vyzkoušeli práci s 3D tiskárnou i pneumatikou.

Programy pod vedením speciálního týmu lektorů se mohli zúčastnit i pedagogové.

Článek o této akci byl zveřejněn také na webu talentOVA!!!

Akce byla organizována ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Martina Veřmiřovská