O nejlepší vánoční cukroví 2022 – výsledky soutěže

Aktuality

Letošní soutěž „O nejlepší vánoční cukroví 2022“ byla pro porotu obzvlášť náročná. Posoudit na třicet vzorků, to už je úctyhodný výkon i pro ty největší mlsouny.

Úroveň soutěžních druhů cukroví byla tradičně na vysoké úrovni. Letos opět vévodily vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, nejrůznější druhy nepečného cukroví – kokosového, čokoládového, medovníkového. Překvapivě málo bylo perníků.

Po ukončení náročné práce porotců jsem, zřejmě pod vlivem tolika cukru, dostala spásný nápad, že totiž příští soutěžní vzorky roku 2023 se ponesou v duchu slaných mňamek k vánočnímu zobání.

Výsledky soutěže:

  • 1. místo: Vendula Vlčková, I. A
  • 2. místo: Oliver Bubanec, I. B
  • 3. místo: Elen Kantorová, V. B

Cena za estetický dojem: Dominic Bujok, I. S

Vítězný recept: Medovníkové koule

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce medu
  • 200g cukru moučka

Základ na směs dovnitř:

  • 1 salko karamelové
  • 250 g rozpuštěného másla
  • rozinky v rumu

Postup:

Ze surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na placku, na plechu pečeme na 180 ° C. Necháme vychladnout, potom po částech rozmixujeme. Trochu odložíme stranou (na obalení). Ze salka a změklého másla utřeme krém, poté do krému vmícháme rozmixovanou směs. Necháme 2 hodiny v lednici odležet. Tvoříme kuličky a dovnitř vkládáme rozinky namočené v rumu (namáčet minimálně 2 dny předem, ať to má „grády“).

Dobrou chuť!

Mgr. Eva Panáčová