Přírodovědné workshopy na Ostravské univerzitě

Aktuality

V pátek 16. 12. 2022 jsme v rámci projektu Univerzita pro ZŠ absolvovali 3 přírodovědné workshopy na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity.

Geografický workshop byl pojat zábavnou formou kvůli soutěžním otázkám a tvoření řeky z písku. V porovnání s ostatními workshopy byl tento více soutěžní. Za účast jsme dostali bonbóny.

V biologickém workshopu jsme si mohli vyzkoušet práci s mikroskopem a dokonce si vytvořit vlastní preparát. Lektorka nám vysvětlila, jak správně zacházet s mikroskopem. Mohli jsme si vybrat z několika připravených preparátů. Prohlédli jsme si zblízka tkáň lidského srdce, savčí mozek, stonky rostlin a mnoho dalšího. Kdo chtěl, mohl si vytrhnout vlastní vlas či řasu, aby si je následně prohlédl.

Biofyzika je obor zabývající se složením rostlin a organismů. Zajímá se o fungování všeho živého na planetě. Během tohoto workshopu jsem si vyzkoušeli, zda je v jehličí jiné přírodní barvivo než chlorofyl. Určitě byste nevěřili, že je. Obsahuje i žluté barvivo. Pokus začínal tak, že jsme rozmačkali jehličí a nalili do ethanolu, aby se uvolnila všechna barviva a složky. Následně jsme naše výtvory nalili do zkumavky a vložili do chromatografu. Po třech minutách v chromatografu se oddělil škrob a další pevné částice. Nahoře nám vznikl čistý roztok a ten jsme nakapali na speciální papírek, který nám oddělil barviva od sebe. Po pokusu jsme dále poznávali různá koření. Některé vůně se daly rozeznat velmi lehce, ale například tymián šel poznat velmi těžce. Workshop se nám velmi líbil a taky jsme dostali jako dárek zkumavku.

Prohlédněte si fotografie.

Žáci IX. A