Podzimní blok preventivních programů

Aktuality

Od poloviny října do poloviny listopadu 2022 probíhají na naší škole bloky preventivních programů pro žáky 2. stupně. Zaměřují se na prevenci závislostí – kouření (6. ročník), alkohol (7. ročník) či drogy (8. a 9. ročník) a na seznámení s problematikou sexuálně přenosných nemocí (8. ročník). Besedy o problematice užívání drog jsou v rámci prevence kriminality hrazeny Úřadem městského obvodu Ostrava-Jih.

Přečtěte si žákovské příspěvky:

Co si myslím o drogách
Účelem programu nebylo si jenom říct škodlivé účinky návykových látek, ale i si vysvětlit, jak s drogami přestat a dále se léčit ve speciálních centrech.
Žákům bylo popsáno, jak sociální pracovníci pracují s drogově závislými, jak se je snaží zpátky začlenit do společnosti.
Všichni seděli na židlích v kruhu a mohli se kdykoliv ptát na otázky nejen ohledně návykových látek.
Většina dotázaných žáků hodnotila celou akci velmi pozitivně, protože je zaujala debata se spolužáky a sociálním pracovníkem centra Renarkon.
Adam, 9. A

Sexuálně přenosné choroby a AIDS
Na začátku besedy nám paní lektorky rozdaly dotazník, který jsme museli vyplnit. Většina z nás odpovědi pouze tipovala.
Po jeho odevzdání začala samotná beseda. Nejprve nám paní lektorky promítly prezentaci o přenosných pohlavních chorobách, jako jsou kapavka, syfilis, nemoc špinavých rukou, ale hlavně HIV a AIDS.
Lektorky nám sdělily, jak se tyto nemoci přenášejí (pohlavním stykem, krví apod.), jak tyto nemoci poznáme, ale také nám vysvětlily, jak se chovat, abychom se nenakazili. Jedním ze způsobů je používání kondomu při pohlavním styku. Je to prý nejbezpečnější forma ochrany, působí až na 98 %.
Jedna z lektorek vytáhla z kufříku umělé napodobeniny penisů a mohli jsme si na nich vyzkoušet nasazování kondomů.
Při další činnosti se zjistilo, kdo jak dával pozor.
Nakonec jsme znovu vyplnili dotazníky. Byly stejné jako na začátku. Změna spočívala v tom, že odpovědi jsme už netipovali.
Těsně před koncem besedy dostal každý účastník 2 kondomy a pak jsme zamířili do tříd na zbytek výuky.
Daniel, Štěpán, Tomáš a Jakub, 8. B

Mgr. Lenka Jeřábková