Osvětim – exkurze žáků

Aktuality

Ve čtvrtek 10. listopadu 2022 navštívili v rámci dějepisné exkurze vybraní žáci devátých tříd koncentrační a vyhlazovací tábor 2. světové války v polské Osvětimi.

Procházeli místy, kde se psala historie tím nejkrutějším způsobem. Spolu s průvodci mohli dostatečně dobře poznat tamější „genius loci“. Během dopolední prohlídky Osvětimi I. a také Osvětimi II. (Březinky) nás míjely nekonečné zástupy návštěvníků z mnoha zemí světa (Izrael, Španělsko, Polsko) a všech věkových kategorií. A tak, navzdory závažnosti tématu, mohli naši žáci vidět, že toto místo je dnes také centrem poznání, piety a setkávání. Historie je stále živá a téma holocaustu nesmí být zapomenuto.

Prohlédněte si fotografie (autorka: Hana Vejmolová, IX. C)

Mgr. Jan Číhal

Několik postřehů našich žáků – účastníků exkurze:

  • Výlet do Osvětimi ve mně vyvolal smíšené pocity…, kdy jsem si uvědomila, jaké máme štěstí, že žijeme v míru a co všechno hezkého nám život přináší. To, co si lidé prožili v koncentračních táborech, si mnohdy nedokážu ani představit. Výjezd byl pro mě velmi poučný a emotivní. Jsem vděčná, že jsem mohla být součástí, a moc děkuji učitelům, kteří to tak skvěle zorganizovali. Byl to určitě jeden z nezapomenutelných výletů. Opravdu to muselo být hrozné, jak nevinní lidé a děti umírali a za jakých krutých podmínek… Jsem ráda, že i takové poučné i když velmi smutné výlety jsou. Člověk si pak uvědomí spoustu věcí a váží si každého hezkého dne a veselého zážitku. Znám i z vyprávění babičky, které je 82 let několik příběhů z války… Můj pradědeček byl dokonce uvězněn v Rusku v Gulagu na nucených pracích…
  • Exkurze byla velmi zajímavá a vyvolávala ve mně smíšené pocity. Bylo trochu děsivé, procházet se v okolí, kde zahynulo několik milionů lidí. I přes to se mi exkurze moc líbila a jsem ráda, že jsem se jí mohla zúčastnit. Určitě to bude pro mě zážitek na celý život a rozhodně se do Osvětimi podívám i někdy jindy.
  • Exkurze v Osvětimi l. a ll. (Březinka) se mi moc líbila. Podívat se do prostředí, kde zahynulo mnoho lidí. Vidět fotografie lidí, kteří neví, co je za pár minut čeká. Fotografie ve mně vyvolávaly smíšené pocity. Při procházení areálem si uvědomíte, že takovou situaci byste nechtěli zažít. Proto tu máme Osvětim. Uvědomit si chyby, kterých jsme se jako lidstvo dopustili. Určitě se zajedu do Osvětimi podívat znovu. Chtěla bych moc poděkovat, že se mi naskytla příležitost se do Osvětimi podívat.