Za levandulí a lovci mamutů – školní výlet tříd VI. AB

Aktuality

Ve středu 8. června 2022 se vydali šesťáci z áčka a béčka na školní výlet. Cílem naší cesty se stala Pálava na jižní Moravě.

Nejprve jsme se vypravili na levandulovou farmu do obce Starovičky, kde jsme se dozvěděli, jak se levandule nejen pěstuje, ale hlavně jak se zpracovává a co všechno se z ní vyrábí. Po celou dobu výkladu jsme nasávali aromatickou vůni levandule linoucí se z mnoha výrobků, které malý krámek nabízel a z nichž mnohé skončily v našich batůžcích jako suvenýr pro maminky, babičky…

Pak naše kroky směřovaly přímo na levandulová pole. I když ještě nebyla levandule v plném květu, všichni jsme si zvládli udělat selfíčka a odpočinout na krásných lavičkách před další cestou.

Tentokrát nás čekal náročný výšlap z Dolních Věstonic na hrad Děvičky. Podél nádherných vinic jsme šlapali vzhůru k hradu a čekalo nás převýšení 200 m. Cestu nám určitě usnadňovaly nádherné pohledy do krajiny. Z jedné strany jsme obdivovali Pálavské vrchy, z druhé vodní nádrž Nové Mlýny.

Také hrad Děvičky nás odměnil úžasnými výhledy a díky milé paní průvodkyni, která nás na školním výletě provázela, jsme se dozvěděli něco o historii hradu.

Naší poslední zastávkou byl archeopark v Pavlově. Tady jsme si prohloubili své znalosti o pravěku. Například jsme si prohlédli repliku sošky věstonické venuše, zjistili jsme, jak zde v Pavlově lovili mamuty, dokonce jsme viděli skládku mamutích kostí, jež zůstala po svém odkrytí na původním místě.

Kdo si myslel, že pak znaveni budeme v autobuse spát, mýlil se!!! Zpívali jsme a plánovali, kam bychom mohli vyrazit na příští školní výlet :-).

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Lucie Kmošťáková, Ing. Šárka Onderková