Pébéčko na Lukášce 2021 – jak to celé proběhlo?

Ve dnech 14. – 18. 6. 2021 proběhl další ročník školního participativního rozpočtu s názvem Pébéčko na Lukášce, pro který vyčlenil Městský obvod Ostrava-Jih částku 30 000 korun.

Tento jedinečný projekt přináší žákům možnost spolupodílet se na změně prostředí a novém vybavení naší školy v souladu s jejich přáním. Zprostředkovává jim podobu demokratického dialogu a orientaci v oblasti finanční gramotnosti.  Jednotlivé fáze, principy fungování a prvopočáteční návrhy byly s žáky prodiskutovány v rámci prvouky a občanské výchovy. 

Každý žák mohl hlasovat pro dva návrhy projektů ze šesti a to prostřednictvím anonymní aplikace D21, která byla tentokrát začleněna do nově vytvořených webových stránek Pébéčka: https://d21p-production-a.web.app/zs-a-ms-mudr-emilie-lukasove-ostrava-moravskoslezsky). Finálního hlasování se zúčastnili žáci 3. – 9. ročníku.

  1. Kreativní výtvarné pomůcky
  2. Školní fotbálek pro všechny 
  3. Sportovní náčiní pro využití do atria a tělesné výchovy
  4. Relaxační vaky
  5. Nové vybavení do kuchyněk pro pohlazení chuťových pohárků
  6. Doplnění školní knihovny o nové tituly fantasy knih pro knihomoly

S největším počtem hlasů zvítězil projekt relaxačních vaků od Elišky Čimburové a Kateřiny Němečkové z  8. A, na které se mohou žáci těšit v příštím školním roce.

Mgr. Gabriela Černocká