Geologicko-přírodovědná exkurze Moravský kras

V pátek 11. čevna 2021 se uskutečnila exkurze pro žáky ze sedmých, osmých a devátých tříd. Celkem se zúčastnilo 45 žáků.

Odjezd přímo od školy byl v 6:00 autobusovou dopravou. Po příjezdu do areálu Skalní mlýn jsme si vyzvedli veškeré vstupenky a prošli jsme si okolí – Dům přírody, Skalní mlýn a blízkost kateřinské jeskyně. Následně jsme se vydali po modré turistické značce směrem k Punkevním jeskyním. Během cesty jsme obdivovali krásy vápencových útvarů a paní učitelka Vojnarová nám popisovala vznik tohoto území. Před vstupem do jeskyní ještě udělala dětem asi půlhodinovou přednášku doplněnou velkým množstvím ukázek minerálů a hornin. Díky tomu jsme se přenesli přes všechny geologická období až do současnosti.

Po prohlídce Punkevních jeskyní a projížďce lodičkami podzemní říčkou Punkvou jsme se vydali ze dna jeskyně Macocha až na její vrchol. Přesun nám zjednodušila lanovka. Prošli jsme si okolí, nakoupili suvenýry, velké množství nejrůznějších minerálů, občerstvili jsme se a chystali jsme se na vyplňování připravených pracovních listů, což nám bohužel znemožnila přicházející bouřka a hřmění. Po příjezdu na dolní stanici lanovky už začalo mohutně pršet, takže jsme celou zpáteční asi 3km cestu směrem k autobusu jsme šli v dešti. Ten začal slábnout až v okamžiku, kdy jsme se blížili k autobusu. K němu již většina žáků došla za opětovného svitu sluníčka.

Ke škole nás autobus bezpečně dovezl kolem 17 hodiny. Zpáteční cesta byla náročnější, stáli jsme v kolonách a provoz na dálnici byl velký.

Toto byl výlet z našich cest za poznáním v rámci projektu Statutárního města OstravaTřídy 3D badatelů“ – projekt se zaměřuje na podporu přírodovědných a technických dovedností. V rámci projektu jsou plánovány další zajímavé aktivity, které se těší velké oblibě žáků i rodičů. Vše bude záležet na vývoji situace Covid-19.

V pondělí 14. června 2021 proběhlo zhodnocení celé exkurze. Vyhodnotili jsme si pracovní listy a nejlepším skupinkám jsme předali propagační materiál a ceny (kancelářského typu), které byly z projektu pořízeny.

Za ceny a financování projektu „Třídy 3D badatelů“ děkujeme Statutárnímu městu Ostrava.

Mgr. Martina Veřmiřovská

Prohlédněte si fotografie.

Prohlédněte si video: