Jaderná elektrárna Temelín – exkurze on-line

Držíme se hesla „Když nemůže Mohamed k hoře, tak musí hora k Mohamedovi“. A právě v duchu tohoto hesla jsme vyrazili v pátek 16. 4. 2021 v rámci projektu Třídy 3D badatelů až k samotnému jadernému reaktoru naší největší Jaderné elektrárny Temelín, která zajišťuje 20 % spotřeby energie České republiky.

Díky Ing. Simoně Homolkové jsme se s žáky VIII. A a VIII. B virtuálně přenesli do jižních Čech a zažili jsme netradiční on-line hodinu chemie a fyziky. Ač venku bylo dnes velice nevlídno a deštivo, tak v teple našich domovů jsme prožili další zážitek v podobě „elektrizující hodiny“. Seznámili jsme se celým areálem jaderné elektrárny, podívali jsme se do reaktorového sálu, primárního i sekundárního okruhu a chladící věže. Dostali jsme se i do míst, která bychom osobně nikdy nespatřili. Dozvěděli jsme se mnoho informací ohledně fungování jaderné elektrárny, výroby elektrické energie, i toho, co všechno stavbě předcházelo. Žáci se seznámili s tím, co všechno obnáší práce v jaderné elektrárně. Byly zmíněny různé profese, které zde nachází uplatnění. Žáci se zajímali i o bezpečnost jaderné elektrárny.

Povídání paní průvodkyně s poutavou a poučnou 3D prezentací bylo velmi naučné, ale zároveň bylo i příjemným zpestřením distanční výuky. V závěru si žáci společně zopakovali získané informace, zhlédli výukové video a zasoutěžili si. Petr Olivík a Zuzana Brychtová vyhráli plyšového „wattíka“, který za námi doputuje poštou. Všechny účastníky exkurze velmi zaujala a věříme, že v budoucnu budeme moci tuto exkurzi zažít i jinak, než přes monitory našich počítačů.

Podívejte se, jak on-line exkurze probíhala.

Mgr. Martina Veřmiřovská