Ježíšek, hokej, prezident i školství… on-line beseda s diplomatem USA

Dne 25. února 2021 měli žáci naší školy jedinečnou příležitost zúčastnit se on-line setkání se zástupcem kulturního atašé Velvyslanectví USA v České republice, panem Douglasem D. Morrowem. Schůzka byla součástí programu Speaker´s Bureau, který se zaměřuje na setkávání diplomatů s žáky a studenty ze škol v České republice.

On-line rozhovoru se zúčastnilo 12 žáků druhého stupně. Pan velvyslanec v úvodu všechny překvapil svou výbornou češtinou, ale po zbytek hodiny už hovořil jen anglicky. V překladu některých obtížných anglických slov do češtiny panu Morrowovi pomáhala jeho asistentka, paní Kristýna Šejnohová.

Zprvu se pan Morrow věnoval tématu školství v USA, které se v určitém ohledu od školství českého liší, dále se žáci dozvěděli několik informací o práci kulturního atašé. Následně dostali žáci prostor k vlastním dotazům. Zajímali se o společenská témata, jakými je například volba nového prezidenta USA, ale více otázek se týkalo vztahu pana Morrowa k České republice, případně zazněly další osobní otázky. Žáci se tak dozvěděli, který český pokrm si pan Morrow oblíbil, jaké poslouchá hudební skupiny, nebo kterému klubu NHL fandí. Na konci setkání došlo i k přátelskému pošťuchování mezi panem Morrowem a žáky, kdy každá strana bránila ten svůj, zaručeně lepší symbol Vánoc, pan Morrow Santa Clause a děti českého Ježíška.

Hodina vyhrazená ke schůzce uplynula velmi rychle. Žáci měli možnost dozvědět se mnoho nového o životě v USA a zásluhou velmi vstřícného přístupu pana Morrowa se ze setkání stala událost, na kterou budou všichni zúčastnění rádi vzpomínat.

Mgr. Helena Mitášová