Návštěva Aleny Schillerové, místopředsedkyně vlády a ministryně financí České republiky

Aktuality

V pátek 15. listopadu 2019 navštívila naši školu JUDr. Alena Schillerová, Ph.D., mistopředsedkyně vlády a ministryně financí České republiky.

Každý z učitelů denně přemýšlí, jak oživit svou výuku, učivo žákům lépe přiblížit, využít novou formu či metodu. Setkání se zajímavou osobou, odborníkem ve svém oboru je určitě vždycky obohacující. A tak, když potvrdila návštěvu v naší škole ministryně financí paní Alena Schillerová, rádi jsme tuto možnost využili pro besedu se žáky v rámci občanské výchovy. Významného hosta přišla přivítat i místostarostka Ostravy – Jih pro oblast školství paní Dagmar Hrabovská. Žákům ukázala kroniku našeho obvodu, probrala fungování místní radnice a připomněla, že i letos se mohou žáci zúčastnit tzv. participativního rozpočtu. Zde si sami rozhodují o využití přidělené částky pro svou školu. A tématika finanční gramotnosti se pak přesunula na oblast celé republiky a Evropské unie.

No řekněte, kolikrát má člověk příležitost při probírání učiva o fungování státu, rozdělení státní moci nebo sestavování státního rozpočtu směřovat své otázky přímo místopředsedkyni vlády? Žáci se vůbec nenechali svázat trémou a po úvodním představení hned začali na ministryni sypat své postřehy a ptát se na vše, co je zajímalo. Dotazy byly směřovány na fungování vlády, náplň její práce, řízení ministerstev nebo třeba možnost přijetí eura v ČR. Došlo ale i na otázky na tělo: Co děláte ve volném čase? Co jste studovala? Jak jste na tom se sociálními sítěmi? Jak se vám spolupracuje s premiérem? – Na vše paní ministryně odpovídala s úsměvem a svým vstřícným přístupem ukázala, že i ministr je obyčejný člověk z masa a kostí. Ne vždy jsme se na všem shodli, názory se různily třeba u tématu učitelské stávky a odměňování pedagogů. Společně jsme ale konstatovali, že ne se vším musíme souhlasit, každý má ale právo na svůj názor a musí umět akceptovat toho druhého.

A několik bezprostředních postřehů žáků: 

Na paní ministryni jsme se velmi těšili. Osobně jsme se nikdo s tak vysoce postavenou osobou ještě nesetkali. Ihned, když si k nám přisedla blíž, jsme zjistili, že paní ministryně je velmi komunikativní, milá, sympatická, ochotná odpovědět na každý dotaz (i ten, který se týkal soukromí a její rodiny).

Byla by dobrou učitelkou, protože srozumitelně vysvětlila funkci vlády a chod ministerstva financí. Zjistili jsme, že je opravdovou odbornicí ve svém oboru, práce ji i přes časovou náročnost velmi naplňuje a nevyměnila by ji za žádnou jinou. 

Moc si vážíme její ochoty věnovat nám čas. Rádi bychom využili nabídku navštívit Poslaneckou sněmovnu. Třeba potkáme dalšího zajímavého ministra či ministryni…

Mgr. Petra Kalousková, ředitelka školy

Prohlédněte si reportáž TV Polar.

Přečtěte si článek Mgr. Josefa Zajíce na webu Novinky.cz.

Prohlédněte si fotografie: