Čokoládová vařečka 2019 – 8. a 9. místo pro Lucku a Izabel

V úterý 12. února 2019 jsme zkusily štěstí v této soutěži, kterou už 21. rokem pořádá pro žáky 7. – 9. tříd Střední škola společného stravování Krakovská.

Letošní ročník byl zaměřen na kuchyni našich babiček. A tak jsme společně s paní učitelkou Gacíkovou rozhodly, že půjdeme vyzkoušet naše kuchařské schopnosti a získat nové zkušenosti. Nejprve jsme naše babičky, vlastně celou rodinu vyzpovídaly a hledaly co nejchutnější a tématu blízké recepty. Když bylo vybráno, paní učitelka nás přihlásila a nezbývalo než trénovat.

A jak to probíhalo na samotné soutěži? Byly jsme překvapené, kolik se nás na soutěž přihlásilo. Celkem 34!!! Ve velkém sále každou půlhodinu před zraky pětičlenné poroty a publika připravovali své pokrmy 4 soutěžící. Předtím jsme měli ještě půlhodinu v přípravně, kde jsme si nachystali potřebné suroviny, vypracovali těsta… A co bylo super, měli jsme k ruce i pomocníka, studenta, či studentku této školy.

A co jsme vlastně připravovaly? Lucka perník s povidlovým přelivem a Iza jablečný koláč. Protože jsme soutěžily skoro poslední, mohly jsme celé dopoledne sledovat naše soupeře, mnohdy se nám sbíhaly sliny, jak moc některé speciality voněly a i pro oči to byla pastva. Všichni se snažili pokrm na talíř také pěkně naložit a ozdobit.

Prostě byl to den plný zážitků, zkušeností. A co porotě nejvíce chutnalo? Babiččiny kynuté knedlíky, krkovička se švestkovou omáčkou, pikantní krkovička se salátem.

A my jsme rády, že i naše moučníky u poroty zabodovaly.

Příští rok se těšíme znova!!!

Lucka Kořenková a Iza Smigová, 7. A

Prohlédněte si fotografie.