2. Starobělské Lurdy

Aktuality, Sport

V neděli 13. 11. 2016 se uskutečnil 2. ročník běhu nazvaného Starobělské Lurdy. Akce se zúčastnilo i několik žáků z naší školy (Lukáš Gengela, Tereza Slováková, David Hoang, Amelie Molová a Tomáš Pavliska) se svým učitelem Danem Fešárkem.

Akce má pravděpodobně jistou souvislost s městem Lurdy, nacházejícím se ve Francii v podhůří Pyrenejí. V roce 1858 zde došlo údajně ke zjevení Panny Marie malé dívence Bernadetě Soubirousové. Brzy poté se Lurdy staly jedním z nejvýznamnějších poutních míst katolické církve. Traduje se, že prameny v okolí poutního místa mají léčivé účinky. Katolickou církví bylo v této souvislosti uznáno několik zázračných uzdravení a je pravda, že případy jsou dnes dobře zdokumentovány i z hlediska medicínského. Ostatně samo tělo Bernadety Soubirousové – později exhumované a vystavené v městečku Nevers – zůstalo dodnes neporušeno.

A proč se běh uskutečněný v polovině listopadu nazývá právě Starobělské Lurdy?

Vysvětlení může být i více, ale jako nejpravděpodobnější se jeví souvislost s existencí kapličky zasvěcené Panně Marii. Kaplička stojí v místě mezi ostravskými Výškovicemi, Hrabůvkou, sídlištěm Bělský les a Starou Bělou poblíž bývalé zotavovny Rekonvalescent už od roku 1909, kdy ji zde vystavěl jeden pacient, který ve Vítkovických železárnách snad jen zázrakem unikl smrti. Ve 20. letech 20. století byla kaple zvětšena a přestavěna. Jako stavební materiál byla použita struska, která se jinak vyvážela na haldu. Tím je kaple výjimečná. Snad již není třeba dodávat, že v místě kaple vyvěrá ze země pramen, kam lidé chodí čerpat vodu již více než 100 let.

V pořadí 3. Starobělské Lurdy se budou konat v neděli 12. listopadu 2017 a já se těším, že tentokrát bude naši školu reprezentovat více účastníků než pouhých šest.

Výsledky v tomto případě nejsou příliš důležité, protože vzhledem k mrazivému počasí vyhrál v podstatě každý, kdo se zúčastnil, ale přece jen pro pořádek:

  • Lukáš Gengela 342. místo čas: 00:18:58
  • Dan Fešárek 401. místo čas: 00:19:32
  • Tereza Slováková 595. místo čas: 00:21:36
  • David Hoang 679. místo čas: 00:22:27
  • Amelie Molová 948. místo čas: 00:27:21
  • Tomáš Pavliska 1006. místo čas: 00:31:10

z celkového počtu 1288 přihlášených účastníků. Samotného běhu se zúčastnilo o 260 účastníků méně, tedy 1028 osob.

Kromě reprezentantů školy bych chtěl na tomto místě poděkovat i rodinným příslušníkům přihlášených žáků – paní Gengelové, manželům Slovákovým, rodině Molových, kteří vytvořili svou přítomností adekvátní zázemí svým dětem, své manželce a dceři, ale i paní učitelce Lacigové, která nás se svým pejskem přišla podpořit přímo na trať.

Mgr. Dan Fešárek

lurdy1 lurdy2