Co by byly Čtenářské dílny bez řádně funkční školní knihovny? V rámci Výzvy č. 56 MŠMT ČR na podporu čtenářské gramotnosti jsme se zaměřili také na doplnění naší školní knihovny.

Pro mladší žáky byly zakoupeny sady knih pro celé třídy – Malované čtení pro prvňáky, Z deníku kocoura Modroočka pro druháky, třeťáci právě čtou úžasnou humoristickou sérii Miloše Kratochvíla Pachatelé dobrých skutků – Puntíkáři a Duchaři a čtvrťáci zabrali hit – Deník malého poseroutky.

Ti starší již zkušenější čtenáři si vybírají knihy dle svého zájmu a svých čtenářských dovedností. Nabídka je opravdu široká. Milovníci humoru jistě ocení klasiku v podobě knih Reného Goscinniho – Mikulášovy patálie a další příběhy, z českého prostředí zase knihu Vojtěcha Steklače Boříkovy lapálie. Na výlet do světa fantazie se čtenáři mohou vydat s pohádkovými knížkami, ať už s českou klasikou Boženy Němcové nebo Karla Jaromíra Erbena, nebo s exotickými příběhy do Persie či Arábie. Dlouhodobě nejoblíbenějším žánrem je fantasy a sci-fi literatura, v naší knihovně již zabírá jednu skříň. Nezapomněli jsme ani na romanticky založené dívky, milovníky napětí, skutečných osudů a fanoušky komiksů. Ochutnávku nabízených knih najdete ve fotogalerii.

Knihovna je umístěna v učebně ČJ-D (sídlo knihovníka; pavilon B, přízemí) a v Lukinovi. Výpůjční řád naší knihovny je velmi podobný výpůjčnímu řádu v Knihovně města Ostravy. Knihy se půjčují na jeden měsíc žákům a zaměstnancům školy, výpůjčku lze prodloužit. Čtenář může mít zapůjčeny dva tituly. Aby knížky dlouho vydržely, je potřeba se o ně řádně starat. Celé znění Výpůjčního řádu školní knihovny TADY. Do budoucna plánujeme pravidelné oživování knižního fondu a elektronickou evidenci.

Aktuální výpůjční doba:

Úterý:                  7.40 – 8.00 (před vyučováním)                 Mgr. Lucie Kmošťáková

Pátek:                   9.40 – 10.00 (velká přestávka)                  Mgr. Lenka Jeřábková

popř. dle dohody s vyučujícími českého jazyka

Na setkání s dychtivými čtenáři se těší

Mgr. Lenka Jeřábková – správce školní knihovny