Projekt Edison – shrnutí

V prvním březnovém týdnu navštívilo základní školu MUDr. Emílie Lukášové v Ostravě – Hrabůvce sedm zahraničních vysokoškolských studentů v rámci projektu Edison. O co šlo? Ve spolupráci s mezinárodní studentskou neziskovou organizací AIESEC u nás po dobu celého týdne studenti zcela neformálně představovali žákům i pedagogům své mateřské země, kulturu, zvyky a tradice.

A jednalo se o studenty ze zemí opravdu vzdálených –  Čína, Tchaj-wan, Japonsko, Indonésie, Brazílie, Ukrajina a Tádžikistán nejsou, co by kamenem dohodil. Mapa byla při prezentaci nezbytností, abychom si uvědomili, jak dalekou cestu museli naši hosté zdolat, než k nám dorazili. I přesto, že kulturně nás dělily tisíce kilometrů, angličtina, nebo ruce, nohy a úsměv, nám pomohly překonat rozdíly a všichni jsme si rozuměli.

Po pondělním slavnostním zahájení za účasti starosty Městského obvodu Ostrava – Jih  Bc. Martina Bednáře dostal každý host přiděleného průvodce z řad žáků 9. ročníků. Náplň některých vyučovacích hodin se pak docela proměnila, angličtinu jsme si mohli vyzkoušet naostro. Hosté měli připravené zajímavé prezentace o svých zemích, které doplňovali otázkami a krátkými testy, žáci se mohli ptát na všechno, co je zajímalo. Dověděli jsme se řadu zajímavostí nejen ze zeměpisu, dějepisu, přírodopisu a společenskovědních předmětů, ale také o tom, jak se žije v běžných rodinách, jaká jsou oblíbená jídla, národní sporty, jestli mají v jiných zemích školní jídelny a podobně.

Středeční odpoledne strávili naši hosté s žáky ve školní cvičné kuchyňce, kde dohromady připravili a ochutnali tradiční česká jídla, čtvrtek pak patřil společnému kulturnímu setkání. Program si připravili žáci naší školy, ale hosté se také nenechali zahanbit. Originálním robotickým tancem si získal diváky host z Tchaj-wanu, bez problému si porozuměl český žák s brazilským hostem a spolu předvedli zajímavý tanec capoeira. Studentky z Číny a Indonésie se představily hrou na klavír a zpěvem. Pak už se do zpěvu a tance zapojili i další hosté z Japonska, Ukrajiny a Tádžikistánu.

Během projektového týdne vzniklo mnoho nových přátelství, mohli jsme si také ověřit, že angličtina je dnes nezbytností a její používání v každodenních běžných situacích je tou nejlepší praxí. Neformální komunikace s přáteli nám pomohla odstraňovat bariéry a zlepšovat vyjadřovací schopnosti v cizím jazyce, snáze se učit nová slovíčka a slovní obraty. V kontaktu s novými přáteli zůstáváme dále i prostřednictvím sociálních sítí, tím si vlastně také procvičujeme i písemný projev a máme možnost dovědět se mnoho nového třeba o životě lidí na jiných kontinentech.

Mgr. Petra Kalousková, ředitelka školy