Turistický kroužek: Suchdol – Nový Jičín

Tak už je to zase tady. Žáci 5. A v čele se svým třídním učitelem opět nezaháleli a 10. 1. 2015 se vydali na další dobrodružnou výpravu. Je pravda, že počasí nebylo zrovna ideální, vydatný ranní déšť několik kandidátů akce odradil, ale ti tři mušketýři, kteří přijeli na nádraží do Ostravy – Svinova, jistě své účasti nelitovali. Byli to Terezka Slováková, Terezka Bittnerová, Terezka Fešárková a „d’Artagnan“ Filip Trojka. (Na tomto místě chci upozornit, že tři mušketýři byli vlastně také čtyři.)

Ale pokud si někdo myslí, že to byla jen jakási lážo plážo procházka, šeredně se mýlí. Pršet sice přestalo už po cestě rychlíkem do Suchdola nad Odrou a těch několik přeháněk, které nás cestou provázely, nestálo za to, abychom si kvůli nim vytahovali pláštěnky, ale překonat podmáčené louky mezi Suchdolem a Bernarticemi a nenabrat si přitom vodu do bot, se rovnalo malému zázraku. To nejhorší jsme sice měli už za sebou, ale stále nás ještě čekalo stoupání ke zřícenině gotického hradu Starý Jičín a po překonání této překážky i stoupání na Svinec, přičemž jsme vyšli z nadmořské výšky 356 m nad mořem a vystoupali až do výšky 546 m nad mořem. Pro nezasvěcené: na vzdálenosti 1 km jsme překonali téměř 200 výškových metrů; a to by byl heroický výkon i za sucha, natož za oblevy.
Zároveň jsme se za své výkony odměnili přiměřeně věku a stavu. Děti si i za tohoto nepříznivého počasí našly sněhové závěje, kterými se brodily i po pás, v dálce jsme zahlédli prchající stádečko srn a v jednom nečekaném okamžiku jsme vyplašili ukrytého zajíce. Jejda! Ten pelášil! Jak je vidět z fotek, měli jsme možnost zhlédnout i ne právě častý přírodní úkaz – vznik páry nad sněhovou pokrývkou a také jsme si prošmejdili zříceninu gotického hradu Starý Jičín. A byl-li výstup po namrzlých kamenných schodech dobrodružstvím, sestup hraničil se šílenstvím. Ne nadarmo se však říká, že kdo je připraven, není překvapen. Proto ani nás „nebezpečný“ sestup nezaskočil a ve zdraví jsme se dostali dolů.
Protože jsme toho ale měli všichni – jak se říká – plné kecky, rozhodli jsme se přemístit z hostince Pod skalkami na nádraží do Nového Jičína autobusem. Byla to příjemná a vítaná tečka za naším sobotním dobrodružstvím.
Naším příštím cílem bude Kopřivnice. Půjdeme do ní z Frenštátu pod Radhoštěm a výlet se uskuteční 31. ledna 2015. Túra je vhodná jen pro zdatné turisty.

Mgr. Dan Fešárek

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.