Valentův podzim – úspěch školního pěveckého sboru Lukášek

V sobotu a v neděli 15. a 16. listopadu 2014 se náš pěvecký sbor Lukášek poprvé ve své historii zúčastnil sborového festivalu.

Festival se konal ve obci Bělotín poblíž Hranic na Moravě a my jsme tam dojeli v sobotu vlakem pod pevným vedením paní učitelky Blanky Kožušníkové.

Hned po vystoupení z vlaku jsme se přesunuli do našeho dočasného „hotelu“ v místní školce. Někteří by tam rádi zůstali napořád – pro někoho tam byly zajímavé hračky, jiní sledovali v teráriu želvu, která asi už spala zimním spánkem, nebo se nás tak zalekla, že vůbec nevylezla ze svého domečku. A někteří toho měli tolik na srdci, že si měli co vykládat celé dva dny a dokonce i celou noc – ale to předbíhám.

Po krátké zkoušce jsme šli navštívit místní školu. Jo, pěkná, hlavně ani trošku neponičená! Přijal nás samotný pan ředitel Tomáš Navrátil – mimochodem bývalý učitel na naší Lukášce. Po další chvilce odpočinku před výkonem jsme se šli posilnit do místní vyhlášené restaurace U Žida. A pak už naostro: kratinká zkouška v sále, převléct a nachystat sebe i nástroje a šup do sálu místního kulturního domu, kde festival probíhal.

V půl třetí to celé vypuklo. Vystupovalo 8 sborů: pánové, dámy, smíšené sbory i děti. My jsme byli na řadě čtvrtí a před vystoupením už nervozita dosáhla vrcholu. První písnička taky podle toho vypadala, ale potom už se všichni otrkali a podali skvělý výkon. Zpěváci z ostatních sborů ocenili nejen sólová vystoupení Lukáše Cieslara, Tomáše Janoše a Elišky Pratkové, ale také čistotu trojhlasů celého sboru, a také skvělé houslové duo Toničky Mikulkové a Petry Hoangové. Také my jsme pozorně sledovali všechna ostatní vystoupení – nevěřili byste, jak fantasticky zazpívali staří pánové z vítkovického sboru, nebo jak se odvázaly dámy z Vratimova při písničce „The Lion Sleeps Tonight“!

No a po tom dlouhém zpěváckém maratonu začal večírek. Je fakt, že naše zpěváky víc bavilo tančit než zpívat, a tak ve vedlejším sále rozjeli vlastní zábavu. A vydrželi tak až do pozdního večera. Vlastně ne – vydrželi se bavit až do rána, což už potom tak moc zábavné nebylo…

Musím ale přiznat, že kromě téhle drobnosti proběhlo všechno výborně: všichni udělali pro úspěch sboru maximum a jejich hezkého chování k sobě navzájem si všiml i samotný starosta Bělotína!

Takže: vše odpuštěno – kam jedeme příště?

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.

Informace o festivalu na webu obce Bělotín TADY.

Napsala Mgr. Zuzana Kramarenková