Výlet na Velký Javorník

Po letošním prvním výletu – Starobělském okruhu, kterého se zúčastnilo naprosté minimum žáků naší školy, jsem o 14 dnů později zorganizoval další – tentokrát trochu náročnější – výpravu. Nebyla náročnější na počet nachozených kilometrů, ale spíše na dopravu a na vědomí, že pokud budeme unaveni, nedá se trasa nikde zkrátit a musíme ji zkrátka absolvovat celou.

Zúčastnilo se jí 7 žáků 5. A třídy: absolventky Starobělského okruhu Tereza Slováková a Tereza Bittnerová, nově pak Terezie Kuglerová, Monika Mičianová, Karla Stela Levická, Filip Trojka a Vašek Zbořil.

Tak jako v prvním případě, ani tentokrát jsme neměli zrovna nějaké výjimečné štěstí na počasí. Bylo nevlídno, sychravo, pod mrakem, ale nepršelo. Déšť nás zastihl až kilometr před vrcholem, ale jak rychle začal, tak rychle taky skončil.

Cestu si děti krátily sbíráním hub, což náš postup vpřed výrazně zpomalovalo, nicméně úspěšnost sběru nakonec vyvážila trampoty s dosažení m vrcholu. Ve vlaku se pak děti dohodly, že mi celý svůj úlovek darují, což mě velmi mile překvapilo a po jistém zdráhání jsem jejich nabídku přijal. To, že píšu tenhle článek, je důkazem, že všechny obdržené houby byly jedlé. A na tom trvám i přesto, že některé zlé jazyky tvrdí, že všechny houby jsou jedlé, ale některé jen jednou.

Na vrcholu byla vidět nově postavená rozhledna – mají ji vyobrazenu i na nové turistické známce – v husté mlze. Vyfotili jsme si ji, vystoupali nahoru, rozhlédli se, zjistili, že nic nevidíme a šli jsme se zahřát do turistické chaty polévkou a teplým čajem. Jak tak sedíme nad kouřícími hrnečky, najednou se nám zdá, že za zamlženými okny je nějak víc světla. Koukneme a skutečně! Venku pere slunce, jak sedlák cepem! Neváhali jsme a hnali se opět na rozhlednu. To byly výhledy! Pravda, Lysou horu jsme nezahlédli; ta byla stále ukryta v mlžném oparu. Bohatě nám ale zážitek vynahradil dohled na ostravskou čtvrť Výškovice, o ostatních městečkách dole v údolích ani nemluvě. Zahlédli jsme i věž Štramberské trúby a po cestě do Frenštátu i kapličku a vysílač na Radhošti. Tak se nám ten výlet nakonec přece jen vydařil!

Mgr. Dan Fešárek

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.