Den dětí – jak se slavil na Lukášce?

Aktuality

V posledních letech oslavě Dne dětí počasí příliš nepřálo. Naplánované soutěže buď neproběhly vůbec, nebo musely proběhnout, tak jako zrovna letos, improvizovaně v prostorách školy. Nejrůznější běžecké disciplíny se tudíž neodehrály na trávě, ale na linoleu třídy či parketách tělocvičny, hody na cíl se přenesly mezi školní lavice a přeskoky švihadla či slepecká dráha… to vše se uskutečnilo v upravených třídách.

Dětem byly rozdány soutěžní karty, na které sbíraly potvrzení za splnění jednotlivých disciplín. Těch bylo celkem deset. Zatímco některé byly splněny snadno a rychle, jiné si musely děti doslova vybojovat. Snad nejvíce jim dala zabrat slepecká dráha. Její zdolání se zavázanýma očima a bílou holí v ruce mezi lavicemi neslo i jisté výchovné poselství o tom, jak je zrak důležitý a jak je třeba si ho vážit.

Čas rychle plynul v dobré náladě a dětí se všemi splněnými disciplínami přibývalo. Před jedenáctou už měli splněno všichni, takže byl čas na nějakou tu „třešničku na dortu“. Ta přišla v podobě ukázek pro děti poměrně atraktivního sportu zvaného AGILITY. Členové klubu “NAURA” se svými psíky předvedli dětem na školním hřišti něco ze svého umění. Hafani se pod vedením svých paniček míhali vytýčeným parkurem a zdolávali překážky, jako jsou skokovky, tunel nebo divácky velmi oblíbený slalom. AGILITY je sportem týmů složených z páníčka a jeho psího svěřence. Podstatou soutěžení je v co nejkratším čase překonat překážky po vytýčené trase, přičemž se nesmí udělat chyba (ta je v závodech penalizována trestnými body). To, že je tento sport zábavný pro obě strany, mohly děti vyčíst z radostného projevu pejsků (o paničkách ani nemluvě :-). Ukázky byly zakončeny přehlídkou nejrozmanitějších psích kousků. Pejsci na povel dělali kotrmelce, točili se na místě, couvali, přeskakovali páníčkovy ruce, nohy, na povel zvedali tlapky, dělali poklony, chodili po zadních a sehráli i hereckou etudu zvanou „zastřelení zlého psa”… zkrátka a dobře předvedli svou komediantskou náturu.

Přestože konec psího vystoupení už kropily kapky deště, celá akce byla zakončena v dobré náladě a s drobnými dárky v kapse všech malých „oslavenců“.

Mgr. Eva Panáčová

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.