Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí

Aktuality

Ve středu 7. května 2014 proběhl na naší škole projektový den „Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí“. Cílem projektu bylo seznámit žáky s mimořádnými životními událostmi, se kterými by se mohli setkat, a hlavně připravit je tak, aby případnou krizovou situaci byli schopni řešit i v běžném životě.

Projekt byl sestaven zvlášť pro první a druhý stupeň, úkoly a činnosti se však svou tématikou shodovaly. Děti prvního stupně plnily dané činnosti ve škole a na školním hřišti, žáci druhého stupně pak vyrazili na jednotlivá stanoviště do terénu (okolí školy), ve kterém se museli zorientovat podle mapy. Na stanovištích plnili všichni žáci úkoly týkající se témat jako požáry, integrovaný záchranný systém, evakuace, evakuační zavazadlo, varovné signály. Za asistence členů Českého červeného kříže si vyzkoušeli prakticky ošetřit některá poranění či transport raněného. Zařazena byla i tématika dopravní výchovy a bezpečnosti žáka v roli chodce a cyklisty, se kterou žáky seznámili členové Městské policie Ostrava. Pro všechny děti byla připravena laserová střelnice, kde si pod vedením členů Bezpečnostně právní akademie Ostrava mohly vyzkoušet střelbu z laserové pistole. Nechyběly však ani stanoviště prověřující fyzické schopnosti žáků, zmínit můžeme např. vytrvalostní běh, jízdu zručnosti na cyklistickém kole nebo hod granátem.

Po ukončení části plnění úkolů na stanovištích následovala v tělocvičně školy ukázka sebeobrany předváděna studenty Bezpečnostně právní akademie Ostrava.

Na úplný závěr čekalo žáky překvapení v podobě cvičného požárního poplachu, o jehož  cvičném charakteru však tušilo jen několik málo pověřených osob. Dokonce i samotní příslušníci Hasičského záchranného sboru Ostrava vyjížděli k opravdovému požáru základní školy. Celá akce byla předem do detailu naplánována a připravena, nainstalováno bylo zařízení produkující opravdový dým, tudíž žáci po vyhlášení požárního poplachu procházeli zcela zadýmeným prostorem. Domluveno a zrealizováno bylo také pohřešování tří dětí, které hasiči museli v budově školy nalézt. Dle evakuačního plánu se třídy shromáždily na školním hřišti, zde také proběhlo za asistence příslušníků HZS následné zhodnocení všech náležitostí evakuace školy. Po ukončení poplachu si žáci mohli před školou zblízka prohlédnout hasičský vůz se všemi jeho součástmi, do jehož vnitřního prostoru se mohli dokonce i na malou chvíli usadit.

Věříme, že si žáci z akce odnesli spoustu informací a zkušeností, které by byli schopni uplatnit i v běžném životě.

Napsala Mgr. Dita Nitschmannová

Celý projektový den připravili Mgr. Roman Olša, Mgr. Dita Nitschmannová a Mgr. Zuzana Kramarenková

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.

Foto-video si můžete prohlédnout TADY.

Článek Mgr. Josefa Zajíce na webu Novinky.cz si můžete přečíst TADY.

Článek na webu Novinky.cz