Čokoládová vařečka 2014 – vyhráli jsme!!!

Žáci naší školy dnes pod odborným vedením Mgr. Naděždy Střalkové zvítězili v 16. ročníku náročné soutěže “O Čokoládovou vařečku”. Právem si odnesli skvělé diplomy za 1., 3. a 5. místo. Jejich práce byla ohodnocena i dvěma speciálními cenami ze tří možných. Připravujeme pro vás fotografie, rozhovory, videa a hlavně – vítězné recepty…

Všechny fotografie z celého vítězného dopoledne, předávání cen, gratulace Mgr. Karla Sibinského, starosty Městského obvodu Ostrava-Jih, a vítězný dort pro vítěze najdete TADY.

Videoreportáž TV Fabex si můžete přehrát TADY.

Článek “Čokoládovou vařečku ovládly tři Barbory ze ZŠ MUDr. Lukášové” na webu obvodu Ostrava-Jih najdete TADY.

Vítězné recepty si můžete prohlédnout TADY.

Naskenované vítězné diplomy si můžete prohlédnout TADY.

Podrobné výsledky:

  • 1. místo Barbora Černá – třída 9.A (116 bodů – ze 120!!!)
  • 3. místo Barbora Kocubová – třída 9.A (111 bodů)
  • 5. místo Filip Mihok – třída 9.B (108 bodů)
  • 14. místo Barbora Vašíčková – třída 9.A (94 bodů)

Jak zaznamenala průběh celé soutěže Mgr. Naděžda Střalková, která žáky připravila a přivedla až na stupně vítězů?

Letošní ročník této gastronomické soutěže pro žáky 7.-9. ročníků základních škol proběhl 5. 2. 2014, tradičně na SŠSS na Krakovské ulici v Ostravě-Hrabůvce. Protože letošní deváťáci jsou již ostřílení matadoři (loni se ze současné skupiny 4 soutěžících zúčastnili tři), sešli jsme se jen týden před soutěží, prodiskutovali jsme všechny nápady a „vychytávky“, lehce jsme procvičili určité kuchařské fígle a rozhodli jsme se pro tyto recepty…

Filip Mihok (9.B) se vydal k moderní podobě české klasiky „Kuřecí steak po česku“, Barbora Kocubová sáhla po lehčím letním žánru tropické krmě „Exotický kuřecí mls“, Barbora Černá si zvolila naprostou originální experiment  „Kuřecí frikadelky“ a Barbora Vašíčková se dala zlákat úplně neotřelou modernou gastronomického hitu posledních let – teplý salát v podobě „Pikantních chilli ocásků se salátem“.

Středeční ráno bylo krušné – brzké vstávání, rozpisy nástupů již od sedmé ráno. Poslední kontrola – máme rajčátka, kde jsou párátka, jaký je rozdíl mezi cibulkou a šalotkou, proč jarní cibulka…? Ha, nemáme s sebou pečicí papír – chvilka chaosu, nakonec nám hodná paní z kuchyňky věnovala jeden čtvereček. Co ještě jsme asi zapomněli? Proč mi nefunguje zapůjčený tyčový mixér? Kolik kapek limetkové šťávy patří do salátové zálivky?

Filip byl od počátku klidný, vůbec ho nevyvedl z míry pomocník, který z počátku spíše ani nepomáhal. Ale dobré vedení pomocné síly se ukázalo jako dobrá průprava pro finálové vystoupení před kamerami. Bára Kocubová si pečlivě nachystala vše již v přípravně, „na place“ byla naprosto v pohodě, její výkon byl přesvědčivý a velmi vyrovnaný. Bára Černá zase využila chvilky navíc v přípravné kuchyňce, s rozvahou a nenucenou elegancí pak úžasně zvládla své studiové vaření.

Byť Bára Vašíčková byla nasazena pořadateli jako poslední startující, rozhodně jí to nevadilo! Naopak odpolední finále na „filmových prknech“ patřilo v závěru jen jí. Bářin klid pod přísným okem kamery a porotců vynikal, Bára se nedala rozhodit ani napjatou atmosférou posledních minut soutěžení.

Pečlivá příprava a promyšlenost každého kroku se vyplácí i v kuchyni! To se projevilo v hodnocení všech našich soutěžících. Krásné 1., 3. a 5. místo, spolu se 2 speciálními cenami (z celkového počtu 3 zvláštních cen) bylo i pro nás úžasným překvapením! A tak jsme si odváželi kromě hlavních cen a nádherných dárků od sponzorů (tablet, kufříky koření a mlsků, věcných předmětů o Ostravě), krásných pohárů za první a třetí místo i ceny za velmi originální a nezvyklou úpravu kuřecího masa (kuřecí frikadelky) a neobvyklé postupy a kombinace při přípravě pokrmu (chilli ocásky).

Naši premianti z devátých tříd se nezapomenutelně podepsali do historie tradiční ostravské soutěže tím nejlepším způsobem, odnášeli si domů jistě spoustu krásných zážitků. Odnesli si také hřejivý pocit, že základní škola není jen vědomostní průpravou pro další vzdělávání, je to také „univerzita“ skutečného života.

Za naši malou školní výpravu Mgr. Naděžda Střalková