Vánoční jarmark 2013

Aktuality

Adventní čas bývá v naší škole už tradičně spojen s vánočním jarmarkem. Budova odpoledne ožije tóny koled, frkaček i kramářských písní a promění se na čas v oázu předvánoční sváteční nálady. Ve „stáncích“ sedí malí či větší prodavači a nabízí své zboží, vzduch je prosycen vůní cukroví i sladkých domácích dobrot.

U vstupu do haly školy vítá návštěvníky živý betlém. Za zvuku koled si mohou návštěvníci nakoupit své první vánoční drobnosti již zde – v hale. Stánky s bohatou nabídkou lemují poměrně úzkou chodbu až ke školní klubovně Lukin. Zde si přijdou na své milovníci atrakcí. Nejen, že se mohou občerstvit Babinského nektarem – čajem s příchutí rumu (ten šel „na dračku“, byť se jednalo opravdu jen o nápoj bez aklhoholu) či ochutnat výborné domácí „mňamky“ z dílny paní Buganské (Babinské), návštěvníci zde mohli vyslechnout píseň o slavném loupežníku Babinském, zhlédnout vystoupení dvou krásných tanečnic s nebezpečným hadem, zaházet si na plechovky a posedět si před dalším korzováním.

Novinkou byla letos čajovna v jedné ze tříd. Místnost, kde se dalo na chvíli uniknout všudypřítomnému cvrkotu a nabrat zde – u šálku dobrého čaje – sílu pro další jarmareční putování.

S přibývajícími minutami ubývalo zboží a prodejci se začínali zvýšeně starat o prodej toho zbylého. Na řadu přišly slevy, někde doslova výprodeje. Prodejci opouštěli hranice svých „krámků“ a vydávali se mezi lidi. Spoléhali na osobní nabídku, kterou mnohdy nebylo možno odmítnout. 🙂

Přípravy letošního vánočního jarmarku začaly už v polovině listopadu, nakonec jarmark skončil za pouhé dvě hodiny. Prodána byla většina pracně vyrobených drobností, snězeno a vypito bylo téměř vše, co bylo připraveno. Kasičky tříd se naplnily.

Jarmark se prostě vydařil a nezbývá než poděkovat všem, kteří se na jeho přípravě podíleli. Žákům, rodičům a učitelům.  A že to mnohdy nebylo zrovna malou měrou, o tom svědčí i tato fotografie maminek dětí z 2.A, které se do přípravy doslova “obuly” 🙂

Fotografie z jarmarku si můžete prohlédnout TADY.

Mgr. Eva Panáčová