Pasování prvňáčků 2013

Dne 27. listopadu 2013 byli žáci prvních ročníků slavnostně pasováni. Dlouho očekávaná akce proběhla ve třídách 1.A a 1.B.

Děti před početným publikem rodičů a prarodičů předvedly, co se za tři měsíce školní práce dokázaly naučit. Oskarova parta měla pasování rozděleno do dvou částí. V té první se snažila rodičům přiblížit alespoň pár ukázek školní práce. Vybraní žáci lovili slabiky z pomyslného rybníčku, skládali slova z písmen, vytvářeli početní příklady podle obrázků. Ve dvojicích všichni zarecitovali básničky, které se naučili při vyvozování jednotlivých písmen. Samozřejmě nesměly chybět ani písničky, které nám pravidelně zpestřují každodenní vyučování. Dokonce jsme si troufli zařadit do programu píseň Zima, zima tu je, kterou jsme trénovali pouze dva dny!

Tímto jsme se přehoupli do druhé – té důležitější části odpoledne. Každý prvňáček dostal za úkol přečíst slovo a spočítat příklad. Na základě správného čtení a výsledku byl slavnostně pasován. Celý program ukončila písnička Večerníček, která jistě pobavila veškeré publikum neustále padajícími papírovými čepicemi.

A jak to vypadalo u loupežníků?

Loupežníci se sešli, aby zavzpomínali, jaké to bylo, když se Lotrando mladší vydal do školy. Vysvětlili si, co to znamená, že je někdo negramotný. A všechny přesvědčili, jak velký pokrok udělali od té chvíle, kdy opustili mateřskou školku. Písničkou přivítali delegaci z druhého stupně, která čítala zástupce zkušených „osmáků“. Ti si poměřili jejich znalosti a vědomosti, zda jsou hodni stát se skutečnými školáky z Lukášky. A tak Loupežníci luštili dvě zapeklité hádanky a plnili jeden přetěžký úkol. Společně skládali slova na iPadu, četli začarovaná slova z interaktivní tabule, počítali přetěžké úkoly a vysloužili si tak měšec denárů, s jehož pomocí dokázali, že už nejsou negramotní. Protože vše běželo jako na drátkách, nikomu nedělalo problém čtení ani počítání, došlo i na samotné loupežnické pasování.

Od této chvíle máme ve škole 44 pasovaných prvňáčků, kteří všechno hravě zvládli. Přejeme jim hodně sil do dalšího učení.

Fotky si můžete prohlédnout TADY.

Mgr. Silvie Pidrová a Mgr. Gabriela Koláčová