Ohlédnutí za evropskou návštěvou

Velice rušno je už od začátku školního roku na základní škole MUDr. Emílie Lukášové v Ostravě-Hrabůvce. V září a říjnu pokračovaly stavební práce a finišovala revitalizace celého objektu. Začátkem listopadu pak byla slavnostně přestřižena páska a škola v novém kabátě mohla být symbolicky předána žákům do užívání. Výměna oken, zateplení pavilonů, oprava vstupu a dlažby a také barevné sjednocení celého komplexu základní školy – to vše se podařilo zvládnout podle plánu. A tak jsme po důkladné přípravě v naší krásné nové škole mohli 14. listopadu 2012 s hrdostí přivítat zahraniční hosty v rámci programu Comenius.

V tomto projektu, který vyhlašuje Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, navštívili naši školu kolegové z Německa, Francie, Polska, Španělska a Walesu. Cílem našeho projektu s názvem „Voda – všechno plyne“ je výměna tematických materiálů, které vyrábějí v období mezi jednotlivými návštěvami žáci všech partnerských škol pod vedením svých pedagogů. Součástí návštěvy v každé z evropských zemí je také srovnání školských systémů, vybavení škol nebo třeba i porovnání životní úrovně a platů v jednotlivých zemích. V současné době, kdy média dnes a denně skloňují slovo krize, je velice zajímavé poslechnout si názory z různých koutů Evropy a nechat si projít hlavou, jak na tom vlastně jsme. Často si pro samé brblání a špatnou náladu ani neuvědomujeme, že hodně věcí umíme moc dobře a i my máme Evropě co ukázat. Někdy je to úsměvné, jindy spíše k zamyšlení: Naši kolegové z Francie se divili, že tabule má pojízdné zařízení a je možné s ní posunovat nahoru a dolů. Němci by zase rádi věděli, kde jsme vzali prostředky na tolik interaktivních tabulí, pro Španěly je neuvěřitelné, že všichni učitelé na 1. stupni musí umět hrát na hudební nástroj. A co teprve ve výuce! Všichni oceňují, že se žáci ve vyučování soustředí, poslouchají výklad učitele, ba dokonce samostatně pracují. (Ne, že by to tak bylo stoprocentně u všech žáků každý den, ale možná si pořád ještě uvědomujeme, že vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti). Pro naše hosty jsme si proto připravili ukázku výchovně-vzdělávací práce v základní i mateřské škole. Zaměstnanci i žáci si mohli procvičit konverzaci v anglickém jazyce, který je komunikačním jazykem projektu. Kde chyběla slova, pomohly ruce, nohy nebo milý úsměv.

Naši kolegové v krásném slunečném počasí také shlédli na Ostravu z vrcholku haldy Ema a nechali se ohromit jedinečnou industriální památkou v Dolních Vítkovicích. Jednoznačným vyvrcholením celé návštěvy ale určitě bylo kulturní představení našich dětí ze základní i mateřské školy, které se konalo v KD Akord. I když času na přípravu od začátku školního roku nebylo zrovna mnoho, stihli učitelé se svými žáky nacvičit celý sled hudebních, pěveckých a tanečních čísel. Podívat se přišli i rodiče a další rodinní příslušníci, takže v sále nebylo k hnutí. Připravit takové vystoupení s dětmi není nic jednoduchého, chvála zahraničních kolegů proto těší o to více. Návštěvu si naši partneři opravdu užili, vše se nám podařilo úspěšně zvládnout. Rádi předáváme pozdrav a poděkování evropských kolegů i panu starostovi Mgr. Karlovi Sibinskému a vedoucí odboru školství ing. Sylvě Sládečkové, kteří nás podpořili morálně i finančně. Pro velký úspěch se chystáme kulturní program zopakovat a předvést v rámci školní akademie, kterou připravujeme na začátek roku 2013. Naše škola totiž bude slavit 45. výročí, a tak i Vás rádi přivítáme nejen na akademii, ale třeba u zápisu do 1. ročníku nebo u dne otevřených dveří.

Samostatný web projektu najdete TADY.

Mgr. Petra Kalousková, ředitelka školy

Fotogalerie z evropské návštěvy:

Video z evropské návštěvy: