Evropská návštěva očima žáků

Pro nás Comenius začal až druhou hodinu dne 15. listopadu 2012. Čekali jsme na chodbě a najednou se rozrazily dveře a vyšel pan zástupce ředitele se skupinou Španělek. Ty jsem si vzala na starost já. Jako první je zajímala výuka angličtiny. Tak jsme zašli do třídy 4.B, kde zrovna učila paní učitelka Pidrová.

Poté, co do učebny vešla další třída, jsme vyšly ven a domlouvaly jsme na to, co by chtěly dále vidět. Zaujala je výuka v 1. třídě, kde děti zrovna hrály „všechno lítá, co má peří“. Jednu Španělku to nadchlo natolik, že tu hru chtěla přeložit do angličtiny. Já jsem ale moc nevěděla, co říci, nakonec ze mě ale vypadlo „everything flies“. V závěru první vyučovací hodiny jsme navštívily také třídu 4.A při výuce matematiky. Tam si zahraniční návštěva prohlédla všechny sešity. A najednou objevily i mapu České republiky. U té jsem jim popisovala, kde je Ostrava, Praha i některé naše řeky. V tom zazvonilo, takže jsme se odebraly do sborovny, kde se všichni sešli a dali si čaj nebo kávu.

Třetí vyučovací hodinu jsme s „mými“ Španělkami zahájily v hodině tělocviku. U toho se všichni tvářili nadšeně. Dále jsme prošly do hodiny hudební výchovy, kde jsem si i já zazpívala některé známé písně. A jako poslední jsme navštívily paní učitelku Marcelu Kováčovou při čtení Sněhové královny „Snow Queen“. Toto jsem jim alespoň přeložila, aby byly v obraze. Poté skončila 3. vyučovací hodina, takže jsme se odebraly k Lukinovi. Při cestě je zaujal kalendář bývalého projektu Comenius. V Lukinovi proběhla beseda o systému školství v České republice, kterou vedla paní učitelka Martina Tomaníková. Po přednášce jsme odvedli návštěvu do sborovny, kde jsme se s nimi rozloučili.

Byla to velmi dobrá zkušenost. Jsem ráda, že jsem to mohla zažít!

Barbora Vašíčková, třída 8.A