Evropa na Lukášce – pochvala a poděkování

Velkou pochvalu pro všechny děti a zaměstnance školy vyslovovali při loučení hosté ze všech partnerských zemí, kteří v minulém týdnu navštívili naši školu. Pro evropské hosty jsme se snažili připravit zajímavý program zaměřený nejen na poznání Ostravy a okolí, ale hlavně na práci v naší škole. Cílem projektu je i srovnání školských systémů, možnost podívat se na vybavení škol v rámci EU, porovnat podporu vzdělávání a ocenění práce pedagogů i nepedagogických pracovníků škol a školských zařízení v jednotlivých státech.

Během návštěvy si hosté prohlédli všechna pracoviště naší organizace, na vlastní oči viděli výuku a výchovnou práci v základní i mateřské škole. Slunečné počasí nám umožnilo také ukázat kolegům výhled na Ostravu z vrcholku haldy Ema a všichni se mohli nechat ohromit jedinečnou industriální památkou v Dolních Vítkovicích.

Jak už to bývá, vše závisí na financích – a ani my jsme dlouho nevěděli, jestli naše žádost o grant podaná k Národní agentuře pro evropské vzdělávací programy bude podpořena. Po náročných administrativních přípravách jsme se nakonec radovali a projekt mohl v září 2012 odstartovat. A to dokonce první návštěvou u nás v České republice. Součástí každé návštěvy bývá také kulturní vystoupení. I přes poměrně krátký čas na přípravu zvládli žáci nejen pod vedením svých učitelů, vychovatelek, ale třeba i pana školníka nacvičit krásný program. Z původně krátké zdravice pro zahraniční hosty se vylouplo skvělé hodinové představení. Zvládnout celou přípravu by samozřejmě nebylo možné bez podpory rodičů, babiček, dědečků i dalších rodinných příslušníků našich žáků. Mé poděkování patří jim všem za pomoc při výrobě kostýmů a potřebných rekvizit, doprovod dětí na zkoušky i na vystoupení. Páteční program v KD Akord bohužel nebylo možno zajistit ve větších prostorách, protože v termínu návštěvy, který není možné po schválení projektu měnit, již nebyl žádný větší sál v okolí volný. Děkuji za podporu a návštěvu všem, kdo projevili o náš projekt zájem a přišli se na vystoupení podívat. Doufám, že i přes nepohodlí jste si vystoupení dětí z MŠ i ZŠ užili. Vzhledem k tomu, že někteří hosté museli z kapacitních důvodů po celou dobu stát a neviděli třeba na svého potomka tak, aby si vše mohli v klidu vychutnat, rádi zorganizujeme podobnou „malou akademii“ ve větších prostorách. K tomu bychom chtěli využít příležitosti 45. výročí otevření naší školy, které budeme slavit v roce 2013.

Tak jen na závěr několik komentářů, otázek a postřehů našich evropských kolegů:

  • Tabule se dá opravdu posunovat nahoru a dolů?
  • Jak jste zvládli se svými žáky nacvičit v tak krátkém čase tak dlouhé kulturní představení?
  • Srovnání průměrných platů v jednotlivých zemích: při pohledu na platy v ČR většina nevěřícně kroutí hlavou…
  • Ty krásné výkresy žáků máte na chodbách po celý rok?
  • Opravdu všichni učitelé na 1. stupni musí umět hrát na hudební nástroj?
  • Děti jsou ve výuce pozorné a opravdu pracují…
  • Žáci, kteří nás doprovázeli, byli skvělými společníky, všechno nám vysvětlili a anglicky se dorozuměli.
  • Máte skvělé zaměstnance a žáky, děkujeme všem!

I já tedy děkuji všem zaměstnancům, žákům i jejich rodičům, kteří se podíleli na přípravě a organizaci návštěvy, věnovali návštěvě svůj volný čas a prostředky a přispěli tak k jejímu úspěšnému průběhu a ke spokojenosti našich zahraničních hostů.

Mgr. Petra Kalousková