Jazykolamiáda 2012 – výsledky soutěže

Jazykolamiáda – název inspirovaný zimní olympiádou před třemi lety, kdy mě napadlo vyhlásit dětem takovou malou olympiádu v lámání jazýčků. Soutěž se ujala a z třídního měřítka se vypracovala za tři sezóny až po měřítko obvodní. V naší škole má tato soutěž už své pevné místo v programu nejrůznějších klání. V pátek 27. dubna 2012 proběhlo obvodní kolo této soutěže.

5 soutěžních družstev, složených z žáků prvního stupně naší školy a sousední ZŠ Klegova 27, se utkalo v bratrovražedném souboji. Všichni soutěžící statečně propluli prvním kolem – povinným vylosovaným jazykolamem – velmi dobře. Až na malé výjimky odbrebtali všichni celou půlminutu, čímž nasbírali fůru cenných bodů pro své družstvo.

V druhém kole se popral každý se svým osobně vylosovaným textem. Někteří měli, pravda, větší štěstí – třeba s vybraným „chemie i mech“, jiní se potrápili s „Vladimírem Lerausem, který hrál roli lorda Rolfa“. Zde už se, i vzhledem k rozdílné délce jednotlivých jazykolamů, nehrálo na čas. Bojovali všichni s plným nasazením, po druhém kole kvitovali sladkou bonbónovou „mezihru“, než opět naladili mluvidla k dalším výkonům.

Výsledky byly průběžně zaznamenávány na tabuli, takže měli všichni soutěžící přehled o tom, zda mohou zasáhnout do výsledného verdiktu a jak moc ještě musí zabojovat. Průběh byl opravdu napínavý.

Třetí kolo spočívalo v odvykládání jazykolamu, který nebyl v seznamu těch, na které se mohly děti připravit. Z kartičky na ně juklo: „ Kmotře Petře, nepřepepři toho vepře!“ Některým soutěžícím daný text „sedl“ tak, že brebentili, brebentili a byli skoro k nezastavení. Po celou dobu se soutěžním družstvům věnovali jejich patroni z řad žáčků 5. A třídy. Mimo jiné opatrovali i jejich důležitou kartičku výkonů, na niž časoměřiči a počítači zapisovali počet úspěšných odbrebtání.

90 minut rychle uběhlo, takže mohly být vyhlášeny výsledky. Třetí místo patřilo družstvu ZŠ Klegova, stejně jako druhé. Vítězství si zaslouženě odneslo družstvo ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové pod názvem „Zvonečci“ ve složení: Amálka Molová, Veronika Vojcíková, Daniela Šupíková a Kateřina Chrápková. Všichni účastníci si odnesli alespoň malou pozornost a diplom či účastnický list. Podle reakcí a výkonů žáčků jsem usoudila, že je soutěž zaujala a že by nebylo od věci pokračovat druhým ročníkem… případně s putovním pohárem jako hlavní cenou.

Děkuji za organizační výpomoc p. uč. Mgr. Ditě Nitschmannové, Mgr. Blance Kožušníkové a dětem z mé třídy 5. A.

Mgr. Eva Panáčová

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.