Projekt Edison Culture – Jak jsme se (ne)domluvili anglicky

Aktuality, Projekty

“…prý nějaký projekt Edison Culture…”

“…prý přijedou čtyři studenti z Thajska a ještě bůhví odkud a budou nám vyprávět o svých zemích…”

Více jsme se sice nedozvěděli, přesto jsme na projekt Edison Culture čekali netrpělivě!

V termínu 20. – 24. února 2012 přijeli tři mladí muži: z Číny, z Turecka a z Brazílie. Všichni tři jsou vysokoškoláci, ale nikdo z nich nestuduje pedagogický obor. V České republice pobývají v rámci projektu mezinárodní agentury AIESEC. Kromě poznávání cizích zemí je jejich cílem seznámit žáky v hostitelské zemi se svou vlastní kulturou, tradicemi atd.

Brzy jsme se přenesli přes počáteční plachost všech tří hostů i nesmělost našich žáků. Ocenili jsme zajímavé prezentace o zemích, ve kterých jsme většinou nikdy nebyli a třeba ani nikdy nebudeme. Velmi brzy padly také jazykové bariéry, takže otázky k různým tématům jen pršely. Thomas z Číny (to samozřejmě není jeho rodné jméno, je to jen přezdívka, abychom jej my, Evropané, mohli snáze oslovovat), nám třeba vysvětlil, jak je to se vztahem Číňanů k opravdovému, tradičnímu kung-fu. Yunus z Turecka nás zase ohromil záběry z horolezení bez jištění, kterému se sám věnuje.

Nakonec jsme zjistili, že týden pobytu našich hostů ve škole je opravdu málo. Jednak jsme si spoustu věcí nedopověděli a také – a to je možná nejdůležitější – jsme zjistili, jak jsme na tom s angličtinou. Někdo si rád ověřil, že úplně bez problémů umí vyjádřit všechny své myšlenky. Jiný poznal, že by třeba mluvil rád, ale slov se mu nedostává. Každý však musel uznat, že bez angličtiny to asi ve světě nepůjde.

A v neposlední řadě: mnoho našich žáků si díky projektu Edison Culture našlo tři kamarády ve vzdálených zemích. Když se s nimi nepobaví „naživo“, jsou spolu v kontaktu alespoň na Facebooku. A to taky není špatné, ne?

Fotografie z projektu si můžete prohlédnout TADY.

Mgr. Zuzana Kramarenková