Noc s Andersenem 2012

Po loňské, na Lukášce historicky první, Noci s Andersenem, která měla velký úspěch (připomenout si ji můžete třeba ZDE), jsme se rozhodli zapojit se do tohoto mezinárodního projektu na podporu čtenářství i letos. Z pátku 30. března 2012 na sobotu 31. března 2012 nocovaly ve škole děti z obou prvních a druhých tříd a kluci a holky ze 3.B a ze 4.A. Celkem tedy chtělo být v pátek dobrovolně „po škole“ přes sto zájemců.

Před šestou hodinou večer se pro ně otevřely dveře školy a ve třídách už čekaly první úkoly a pohádky. Kromě osobnosti H. Ch. Andersena byly činnosti zaměřeny také na českého výtvarníka a režiséra Jiřího Trnku, od jehož narození uplynulo 24. února 2012 právě 100 let.

Tři třídy se zúčastnily setkání s paní spisovatelkou Zuzanou Pospíšilovou, která si připravila besedu o vlastních dětských knížkách. Hodina a půl plná pohádkových příběhů, básniček a hádanek utekla jako voda, takže nocležníci odcházeli ze školní klubovny nadšení a plní dojmů. Cituji alespoň jeden ohlas za všechny: „Paní učitelko, to byla tak NÁDHERNÁ PŘEDSEDA!!!”.

Až do devíti hodin večer pak ve třídách probíhaly aktivity spojené s knížkami, pohádkami i s pohádkovými postavami. Pak už vypukla velká polštářová bitva v tělocvičně! Bojovala „áčka“ proti „béčkům“ a po velkém soupeření, kdy létaly polštáře i peří, vyhrálo zaslouženě družstvo složené z dětí z 1.A, 2.A a 4.A. Ještě jednou gratulujeme!

Další soutěže, luštění osmisměrek, tajenek a šifer, malá pohádková diskotéka, stříhání, lepení, kreslení a samozřejmě všudypřítomné pohádky vyplnily čas do startu stezky odvahy.

Malí prvňáčci absolvovali zkoušku odvahy poprvé a zvládli to všichni statečně. Zato starší děti se už předem dožadovaly obtížnější, strašidelnější trasy než vloni. Přání jsme jim splnily, a tak byla nakonec malá dušička skoro v každém, kdo se v dlouhé tmavé chodbě u tělocvičny vydával na trať.

Po návratu ze stezky odvahy už zbývalo jen zahnat případný hlad, zvládnout večerní hygienu a připravit si spacáky. Prvňáčci to zvládli v deset hodin, čtvrťáci se ukládali k spánku až kolem jedné hodiny po půlnoci. Všichni si ale nakonec unavení a zachumlaní do spacáků poslechli poslední pohádku a pak spali, spali a spali… až do rána.

Fotky si můžete prohlédnout TADY, TADY a TADY.

Mgr. Kamila Vávrová